Styrelsemeddelande

Styrelsen kommer att lägga ut protokollen från våra möten under rubriken Förbundet/Styrelse/Protokoll.

Vi tycker det är viktigt att vi kan få igång en större dialog med alla seglare, så har ny synpunkter på vårt arbete så kan ni gärna höra av er.

Just nu debateras OD:s varande eller ej. Vi i styrlsen tycker att OD är en utmärkt ide för att skapa mer likvärdiga båtar och jämnare klass. Nya båtar mäter in och behöver inte “optimeras” vilket vi hoppas gynna att nya seglare hittar till vår klass. För att stimulera till att mäta in i OD har styrelsen beslutat att vi seglar Rankingserien och SM med en OD-klass som en undergrupp till 2,4:a-klassen. Det gäller bara att mäta in under säsongen. Ingen blir utestängd på något sätt. De flesta som seglar Norlin Mark lll mäter i princip in i OD. Inga utspacklingar av köl och akter tillåts och blyvikt inklusive batteri får maximalt vara 181 kg. För att inte gamla båtar ska bli utstängda finns ingen minimivikt på blyet. Båten ska segelklar väga 254 kr. Kan det vara enklare.

Hasse

Protokoll_130121

12 reaktioner på ”Styrelsemeddelande”

  1. Hej på Er alla svenskatalande sötnosar,
    Lycka till med era strävanden att få de kappseglande 2.4:orna jämnställda!
    Vi här i Finland har alltid genom tiderna seglat med standardbåtar. Jag känner inte till en enda båt som blivit optimerad (förutom FIN 134 med vässad akter) i samma stil som ni svenskar har burit er åt. Det oaktat har vi till antalet nästan lika många officiella världsmästare som ni!
    Jag har hört sägas att man var tvungen att optimera då Imma byggde så skrala båtar i tiden! “Bullskit” som amerikanen säger, jag har inte hört om en enda Norlin MK III som fallit sönder, båtar byggda på tidigt nittiotal seglar fortfarande.
    För att få det gamla båtmaterialet jämnställt behövs inte inmätning till OD, det räcker med att ta bort allt extra som bakats in.
    MVH KWe

    1. Hej Kalle

      Visst måste vi vara sötnosar i Sverige, vi befinner oss så ofta på prispallen.:-)

      Du skriver “Vi här i Finland har alltid genom tiderna seglat med standardbåtar. Jag känner inte till en enda båt som blivit optimerad (förutom FIN 134 med vässad akter) i samma stil som ni svenskar har burit er åt.”

      Jag tycker det är roligt när du skriver “svenskar har burit er åt”, 2.4mR är en konstruktionsklass där det är fritt fram att bygga och modofiera efter eget huvud under förutsättningen att båten mäter in som 2.4mR, alltså ingår det i 2.4mR seglingen att optimera sin båt. Men om man ser lite humoristiskt på det så kanske det är en kulturell skillnad mellan Sverige och Finland, i Sverigen gör man något åt problemet i Finland sitter man i baren och skyller på båten när det går dåligt. Vad vet jag? Det beror troligtvis mer på seglaren.

      Du skriver också “Jag har hört sägas att man var tvungen att optimera då Imma byggde så skrala båtar i tiden! ”Bullskit” som amerikanen säger, jag har inte hört om en enda Norlin MK III som fallit sönder, båtar byggda på tidigt nittiotal seglar fortfarande.”, det tycker inte jag. Till exempel, på min båt sjönk masten ner i durken under VM 2004, i samma regatta så var det två båtar till som fick masten mer eller mindre genom durken, jag har hört om samma problem på någon båt till. Till det ska också sägas att riggförstärkningar och kölförstärkningar har varit för veka.
      Jag har till dagens datum optimerat nio båtar (skott, rigg och kölförstärkningar), och reparerat två båtar efter grundstötning. Den ena av dom grundstötta båtarna byggd 2001 var så mjuk i kölinfästningen att när båten låg upp och ned så flyttade sig kölen ca 2 cm vid handslipningen av gelcoaten, visst båten håller ihop men den är inte snabb. Nu är denna båt optimerad efter alla konstens regler. Det ska också sägas att kvaliteten på båtarna har höjts drastiskt dom senaste åren då Charger har tagit tag i produktionen, och det är jag mycket tacksam över. Nu kan man köpa en ny båt och hänga med gamla optimerade båtar.

      Med OD så får vi kontroll över hur Norlin MK3 ska byggas och det ger oss ytterligare möjligheter att få bra båtar. Nu får nämligen inte båtbyggaren bygga en Norlin MK3 hur som helst och OD regeln ser också till att viktiga detaljer som köl och riggförstärkningar blir ordentligt gjorda. Det är mycket bra.

      Henrik

      1. Hej Henrik,
        Du har säkert rätt vad gäller skadorna. Dock har vi inte mig veterligen upplevt motsvarande här med master och kölinfästningar.
        Reparationer och förebyggande åtgärder där svagheter påträffas är naturligtvis befogade, men att “optimera” med syfte att uppnå fördel gentemot konkurrenter är enligt min mening osunt. Att meterbåtarna är konstruktionsklasser innebär väl i första hand att från grunden konstruera en båt, inom ramen för regeln, som innehar vissa egenskaper som är överlägsna andra konstruktioner. Att fila och gnida på en existerande konstruktion, om detta lyckas, leder naturligtvis till att andra apar efter men jag anser att konstruktören borde förbjuda sådant ifall det inte är fråga om att åtgärda en fysisk svaghet i konstruktionen.
        Vad gäller uppstyvningen av kölinfästningen så finns det här hos oss (Finland) en skola som hävdar att en “flaggande” köl är fram- och höjd-drivande på kryss i sjögång. Här något att bita i!
        MVH KWe

  2. 2.4 mr är en konstruktions och utvecklingsklass. Skulle klassen vara framgångsrik så skulle det komma någon eller några nykonstruktioner varje år. Vidare borde några kraftigt modifierade båtar dyka upp. Så är inte fallet. Detta är ytterst allvarligt för klassens överlevnad. Tyvärr verkar styrelsen strunta i detta utan i stället arbeta för att konservera en gammal konstruktion, med det tvivelaktiga argumentet att då behöver man inte optimera sin båt.

    Vidare är det helt klart att diskussionen om OD skrämmer bort många potentionella seglare från klassen.

    Vad gör styrelsen för att uppmuntra nykonstruktioner? Hur stöttar styrelsen den som vill försöka spetsa till sin båt? Är det inte styrelsens uppdrag att arbeta för alla 2,4 or?

    1. Hej Torkel

      Vad styrelsen gör låter jag styrelsen svara på, men i övrigt kan jag ge min syn på.

      Du skriver
      “2.4 mr är en konstruktions och utvecklingsklass. Skulle klassen vara framgångsrik så skulle det komma någon eller några nykonstruktioner varje år. Vidare borde några kraftigt modifierade båtar dyka upp. Så är inte fallet. Detta är ytterst allvarligt för klassens överlevnad”

      Japp, 2.4mR är en konstruktionsklass och utvecklingsklass, problemet är att det är väldigt få som är intresserade av att bygga och modofiera båtar idag. Människor vill ägna sin fritid åt viktigare saker än att stå i garaget och slipa på än liten båt. Utanför 2.4mR kretsar tror många att 2.4mR alltid har varit en OD klass men när dom får reda på att det är en konstruktionsklass och utvecklingsklass så blir ofta reaktionen negativ. Dom flesta seglare vill kunna köpa sig en konkurenskraftig båt och sedan kappsegla utan att behöva bygga om en massa. För mig som är possitiv till OD så är största drivkraften att jag tror att det är den vägen som på längre sikt kan generera fler seglare, för det är pricis som du skriver “Skulle klassen vara framgångsrik så skulle det komma någon eller några nykonstruktioner varje år. Vidare borde några kraftigt modifierade båtar dyka upp. Så är inte fallet.” Bara detta sitat från dig gör mig mer övertygad om att stora flertalet seglare inte är intresserad av en konstruktionsklass och utvecklingsklass, för då skulle det som du skriver komma nya konstruktioner och modofierade båtar. Så för att överleva som klass så måste 2.4mR världen ta nytta tag och se vad andra framgångsrika klasser gör för att attrahera seglare. Jag tror att först och främst måste vi radera bort stämpeln av att vara en mekarklass av den enkla anledningen att dom flesta inte är intresserad av att meka båt, människor vill segla. Och jag tror att detta skapas bäst genom en OD klass.

      Du skriver
      “Vidare är det helt klart att diskussionen om OD skrämmer bort många potentionella seglare från klassen.”

      Jag håller nog med om att diskusionen kan skrämma bort potentiella seglare, men jag tror inte att det är själva OD som är skrämmande utan osäkerheten vart klassen är på väg.

      Hälsningar
      Henrik J

      1. Hej igen

        Jag fick läsa ett mail till Lecke från en av hans bekanta som funderar på att skaffa sig en 2.4mR. Jag tycker att hans åsikter belyser problemet vi har i klassen och hur utomstående ser på oss.
        Nedanför återges lite av mailet med tillstånd från Charlie.

        Henrik

        Mailet

        Jag har läst på 2,4-förbundets hemsida om diskussionen rörande OD-regeln. Jag trodde i min enfald att 2,4:an var en entypsklass. Men det var tydligen fel. Om jag har förstått saken rätt är det i stället en konstruktionsklass. Efter att ha seglat Smaragd ett antal år, så är jag innerligt trött på alla modifieringar som görs på båtarna av dess ägare. Det var bättre på H-båtstiden. H-båten var ju en entypsbåt med strikta klassregler beträffande konstruktionen. Om jag skall överväga att börja segla 2,4 är det en förutsättning att det är en entypsklass. Det skulle vara alltför jobbigt att försöka sätta sig in i alla detaljer om hur man genom modifiering av skrovet kan öka båtens prestanda. Jag tror inte att jag är ensam om denna uppfattning bland potentiella 2,4 seglare. Men det verkar ju bli så att OD-regeln får en stark uppslutning, och det vore väl bra.

        På återhörande!

        Charlie
        Carl-Johan Tersmeden

    2. Angående styrelsens arbete,
      Javisst är det styrelsens uppgift att arbeta för alla i klassen, och genom att majoriteten på tidigare årsmöten, vilket alla som deltagit vet, har det Svenska förbundet beslutat att arbeta för att “få till” OD Class – även det internationella förbundets årsstämma har beslutat samma sak. Detta betyder inte att nykonstruktioner motarbetas på något sätt. Fakta är att ca 95% av flottan är av en speciell konstruktion – som är närmare 25 år gammal – att göra den konstruktionen till OD klass och därmed i OD klassen begränsa möjligheterna till ombyggnationer kan för många kännas som ett sätt att bevara värdet på sin båt. Tänk följande Någon konstruerar en 2.4mR båt som är 10% snabbare än dagens – vad tror ni då händer med klassen och värdet på de begagnade båtarna – hur kul blir det då att vara med på regattor med en icke gångbar båt ??
      Nu vet vi att många har försökt under de sista 25 åren – men ingen har lyckats konstruera en bättre båt än Norlin MK III – vad säger det oss ?
      Angående uppmuntra nykonstruktioner/ombyggnad/förbättringar – har det publicerats ett flertal artiklar på Svenska förbundets hemsida om byggprojekt under min tid i klassen (10år)
      mvh
      Pekka – SWE 425 – 2.4mR och OD

  3. Hej igen allihopa,
    Beträffande 2.4 klassens vara eller icke vara oberoende om OD eller konstruktionsklass har jag fått den uppfattningen under årens gång att det är stämpeln av båt för handikappade som avhåller flera kappseglare från att komma med i vårt enastående samfund.
    Innan klassen blev internationellt godkänd av ISAF var deltagarantalet vid VM i Saltsjöbaden 110 båtar (har jag hört berättas, om detta stämmer vet jag inte). Därefter uppstod en svacka i spridningen.
    År 1996 då jag seglade första året i klassen var Klas Hultling ordförande och Raimo Aromaa sekreterare. Till AGM i Cannes lade Klas upp ett förslag att ICA’s styre skulle ändras så, att icke handikappade skulle väljas och tillträda i styret. Orsaken varande att på så sätt komma ifrån något av handikappstämpeln och få klassen att växa. Så skedde, Peter Norlin valdes till ordförande och undertecknad till sekreterare/kassör. Något egentligt val var det dock inte frågan om, snarare utnämning, majoriteten av deltagarna på mötet hade inte en aning om vad vi höll på med.
    Om detta hjälpte eller inte har jag ingen uppfattning om.
    Till VM 1998 i Tammerfors anmälde sig 108 deltagare, sedan dess har inte 100-siffran överstigits.
    Icke handikappade seglare finns i dag närmast i Sverige, Norge och Finland. I övriga länder är majoriteten handikappade och båten introduceras också närmast som en sådan båt.
    Detta är naturligtvis en stor sak, men å andra sidan synd för att detta är ju en av 2.4:ans starkaste sidor, att den är lämplig för såväl människor med olika sorters fysiska hinder såväl som fullt rörliga och människor i olika ålder och kön. Resultatlistorna från många VM visar detta mycket väl.
    Å andra sidan tycker jag att vi kan vara tacksamma för att klassen inte blivit tummelplats för eliten inom kappseglingsvärlden med alla de negativa fenomen som detta har med sig.
    Resultatlistan från 2012 VM:et i Italien innehöll deltagarnas födelsedatum, topp 30-listans medelålder var för svenskarnas del 64 och finländarnas 53 år, övriga länders medelålder räknade jag inte.
    Obönhörligt kommer en naturlig decimering i klassen här i Norden att ske inom en nära framtid. Därför vore det ytterst angeläget att söka rekrytera nya yngre kappseglare till vår unika krets.
    MVH KWe

    1. Hej Karl

      Jag håller med dig i allt, jag hoppas att vi kan få till rekryteringen i Norden. Hur man gör är tyvärr svårare att veta eftersom all kappseglig mer eller mindre är på nedgång, i Sverige i alla fall.

      Henrik

  4. Hej,

    Det jag saknar som ny i klassen är att det inte finns några seglinger i sverige efter SM i augusti. För de som är nya så är steget lite stort att dra iväg till VM i Pool. Det är viktigt att man får en seriesegling som sträcker sig över hela säsongen, och för min del saknar jag segling i september o oktober.
    Jonas SWE 392

  5. Hej Jonas!
    Du pekar på en viktig sak vi missat i styrelsen, nog borde vi kanske ha en rankingsegling i september/oktober – vi var nog lite för trångsynta och tyckte att alla som seglar ranking också deltager på VM – jag kan bara be om ursäkt för detta och arbeta för att vi bättrar oss till följande år.
    Pekka SWE 425 2.4mR och OD

  6. Hej,

    Det låter bra, tror att om klassen skall växa så måste det finnas regattor i hemlandet. Så att man kan starta där för att sedan köra till Kiel och VM när man är varm i kläderna. Framför allt för de seglare som inte har 2.4:or i sin hemmaregion.

    Jonas

Kommentarer är stängda.