Vintertips för din 2.4

Jag har tagit mig friheten att “damma av” en 5-6 år gammal artikel i tidningen 2.4-Nytt som ursprungligen skrevs av båtbyggaren Hasse Malmsten. Jag har förnyat artikeln genom att lägga in lite fler enkla och praktiska Tips.

När vintern kommer är det lätt att glömma bort båten, men vill man ha en fräsch båt klar för segling när vårsolen börjar värma, är det nu man skall lägga grunden.

För att hålla en båt i bra skick är regelbunden tvätt A och O. Förutom att smuts och avlagringar i sig inte är bra för gelcoaten, så samlar det fukt, och polyester suger fukt! Dessutom är det ju så, att om du tvättar båten ofta, så går du automatiskt igenom båten och upptäcker skador och förslitningar tidigt och kan åtgärda i tid. Båten bör poleras och vaxas minst en gång på våren och en gång på hösten. På vintern mår båten bäst av att stå torrt inne. Har man inte den möjligheten bör man täcka den, men se till att den är väl ventilerad.

Innan du ställer undan båten för vintern bör du göra följande:

1. Tvätta båten extra noga inifrån och ut.
2. Kontrollera alla beslag och monteringar, är de OK? Sitter de som de ska?
3. Finns det repor i gelcoaten eller sprickor som tyder på rörelser i laminatet?
4. Har du en skotbänk i trä, kollar du om det har börjat mörkna runt skruv och bulthål, om lacken är sliten eller lossnat på sina ställen.
Skall du arbeta med båten bör du göra det inomhus i en uppvärmd lokal. Låt båten stå inne ett par dagar efter att du plockat ur all lös utrustning och tvättat den, så att den är torr och fin när du sätter igång. Har du ingen dyveka är det dags att sätta borren i kölen nu! Borra ett 5 mm hål så långt akterut och långt ner som möjligt.

Tips: På Norlin Mark III av nyare årsmodell finns en aluminiumplåt inplastad i köllaminatet. Där och ingen annanstans skall du borra. Stoppa ner en lampa i kölen så ser du precis var plåten sitter. När hålet torkat gängar du för M6 bult och skaffar en skruv utan skalle.

Har du repor i gelcoaten som behöver fyllas ber du tillverkaren skicka dig en reparationssats topcoat (gelcoat med vaxlösning i) eller ange fabrikat och färgkod på gelcoaten. Smårepor kan vara svåra att få fäste i. Det hjälper om man skrapar ur med en vass kniv så att de får en v-form och rena ytor. Lite större fyllningar slipar du först med lite sandpapper. När du fyller i repor kan det var bra att tejpa över så att topcoaten inte rinner ur innan den härdat

Tips: De flesta “vita” Norlin Mark III har numera en gelcoatbeteckning som heter “Syntes 101” (tror jag). Om du har svårt att få tag på gelcoat/topcoat från tillverkaren, kan du kontakta företaget Empe-produkter i Göteborg, telefon 031-423502. Där kan du hitta det mesta i branschen och få levererat per postförskott i små förpackningar.

Tips: Torka rent med lite aceton på det aktuella stället innan du lägger på topcoaten det ger bättre vidhäftning.

Tips: Om du har tagit ur blyet, kan du försöka vrida och vända på båten så att du får en vågrät/plan yta att jobba med. Det blir då betydligt enklare att bygga upp ett tjockt, täckande lager av topcoat.

Har du blivit påseglad och fått en krosskada är troligen också laminatet skadat. Man bör då slipa bort allt skadat laminat och ersätta det med nytt innan man lagar gelcoaten. Finns det sprickor i gelcoaten tyder detta på att laminatet inte orkar med den belastning det utsätts för, vanligast är detta runt kölen och dess förstyvningar, mastfot och vantfästen. Detta bör åtgärdas av en fackman.

Tips: Ett annat tips i sammanhanget är att se över den “kanal” som förbinder förskeppet med kölfickan. Tanken är att eventuellt vatten som kommer in skall kunna passera ner i kölfickan och dräneras. Kolla att denna kanal inte är igengrodd med skräp eller smuts. Risken är då att vatten samlas, vilket inte bara ger onödiga kilon utan i värsta fall kan innebära att laminatet ruttnar! Det har även förekommit att båtbyggaren missat att överhuvudtaget borra upp denna kanal.

När du lagt i topcoaten och den fått härda ut ordentligt (ett dygn brukar vara lagom) är det dags att slipa och polera.

Tips: Har du bara småskador du vill ta bort, kan du blanda i mer härdare än vad som anges på förpackningen, du får då en snabbare härdningstid och kan eventuellt lägga flera lager samma dag.

Har du mycket överskott av topcoat kan du skrapa ner tills det är nästan i nivå med ytan omkring.

Tips: Använd gärna en s k “pansarfil” med ett bågformat, karaktäristiskt skär. Den är mycket effektiv och tar bort överflödet med stor precision. Risken om man använder sandpapper från början är att man slipar igenom gelcoatlagret runt den egentliga lagningen!! En pansarfil kan du köpa hos Claes Olsson för en hundralapp.

Därefter slipar man med våtslip, 400-papper på en hård, kloss tills det känns helt jämt. Sedan slipar man med 800 och helst med 1200-papper. Man avslutar med medium och fin rubbing.

Tips: Gammal hederlig Autosol är kanske ett både bättre och billigare alternativ än rubbing och finns att köpa på vilken mack som helst. Får du inte ytan perfekt, upprepar du bara behandlingen några gånger.

Har du en skotbänk av trä som börjar se sliten ut, är det troligen dags för omlackering. Plocka av den och rensa den från alla beslag. Matta ner den med torrslip, 180-papper. Finns det ytor där lacken lossnat eller är helt nersliten, bör dessa slipas rena och bättras ett par gånger först. Använd en 2-komponent lack, förtunna den när du stryker första gången på bart trä. Två-komponent lack kan man stryka ett par gånger “vått i vått” med en stunds mellanrum så att lacken hinner sätta sig. Efter bättringen låter du lacken härda ett par dygn, slipar jämnt och lackar ytan minst 2 gånger

Tips: Om du måste köpa en burk 2-komponent, rekommenderas Hempels, som är bra att jobba med och som ger en snygg och slitstark yta.

När du skruvar i skruvarna igen, bör du droppa dem i epoxilim eller lack, bulthål åtminstone likadant, men bäst är om man innan lackeringen borrar upp hålen några millimeter för stora, tejpar för på undersidan och fyller dom med epoxilim. Efter härdning borrar man igenom med rätt dimension. Mast och bom bör likas tvättas och vaxas. Trimtampar, skot och fall kollas för slitage och tvättas i tvättmaskinen. Stagen kontrolleras för knäckar och brott.

Låter det mycket? Lugn, du har hela vintern på dig och jag lovar att det blir mycket roligare till våren.