2010 Detta hände


2010-12-06

Hasse Asklund är en hjälte, han har skrivit ett referat från VM.

Referat

Tack


2010-12-04

2.4 segling på Las Palmas

Vi var åtta seglare som med Vingresor tog oss till Las Palmas. Kostnaden för flyg och dubbelrum med frukost kostade ca 6500 kr/person. Ett gäng flög från Kastrup och ett gäng från Arlanda. Vi bodde på Concorde ca 15 minuters promenad från marinan där båtarna låg. Det går säkert att hitta hotell lite närmare båtarna, men morgon och kvällspromenaden var bara stärkande.

Vi använde förmiddagen dagen efter vår ankomst till att fixa båtarna. Vi tvättade, vaxade, smorde riggar och tog fram segel helt nya från Doyle. På eftermiddagen seglade vi i 24 gradigt vatten med bra väder. Vindarna var lätta hela veckan och bättre på eftermiddagen än på förmiddagen. Vi seglade oftast från ca 1000 till 1330. Därefter var samlingsstället Sailors Club mittemot marinan. Där drack vi pilsner och åt enkel macka utom Hasse som tog med macka från hotellet.(klokt). Mats blev matförgiftad (kalamaris) sista kvällen på just detta ställe.

På eftermiddagen kunde vi segla ända fram till 1700-1730. Peter hade lagt upp ett omväxlande program med fleetrace och matchracing under veckan. Vi var fyra som seglade och vi var fyra i gummibåten som vi förfogade över. Vi hade tillgång till tre bojar och lade banor. Vi lekte domare. Starter och hade trevligt. Tiden flög iväg, och på kvällarna var vi ute och åt gott och studerade nattlivet.

Under vår vecka startade ACR dvs atlantseglare 250 båtar till Västindien. Vi var med i starten med 2.4orna men bestämde oss för att vända tillbaka.
Vi kommer nog alla göra om resan vilket är betyg nog. Kostnaden för att hyra båt med gummibåt var 1500 kr och det tillkom lite för bensin och avgift till klubben.

Vi som var med var
Hasse,Lelle,Klas,Mats, Christer,Bosse,Peter och Pekka


2010-12-03

Styrelsemöte

Styrelsen beslutade vid sitt senaste möte att en kort sammanfattning av vad som förekommit på styrelsemötet skulle publiceras på hemsidan fortsättningsvis.
Här är första försöket.

Sammanfattning från styrelsemöte 2010-11-29


2010-11-29

VM 2010 Ålesund

Ålesund har ändrat tävlingsschemat, nu är arrangemanget mycket kompaktare, se deras hemsida

Webmaster


2010-11-04

Nu har Emil A skrivit sitt referat från seglingen i Viggan

Resultat


2010-10-28

Maratonranking

Det händer inte så mycket i toppen. Per Ahrbom befäster sin ledning. Han har en osannolik svit med elva placeringar bland de fem bästa på de gångna 17 åren. Ett resultat av skicklig segling i kombination med flitigt deltagande på rankingseglingar. Stellan Berlin avancerar en placering till en fjärdeplats. Emil Axelson går upp till en åttonde plats från tionde förra året. Och Hans Asklund klättrar fyra pinnhål och återfinns på en elfte plats i år.

Vi kan också notera ett glädjande tillskott i klassen av sex nya seglare.
Låt oss hoppas att de känner sig uppmuntrade att fortsätta!

Hälsningar
Bertil


2010-10-27

Den 4-5 december är det dags igen för Frostbite, nu med Marstrands SS som arrangör.

Anmälan Marstrands SS


2010-10-24

Årets sista rankingseglin avgjord i kyla, snö och regn

Stellan Berlin vann årets sista rankingsegling i Viggbyholm före Lecke och på tredje plats Hasse.

Resultat

Denna trio tog också tätplaceringarna på rankingen, dock med annan ordning. Etta Stellan, tvåa Hasse och trea Lecke.
Handikapprankingen vanns av Pelle Schönning

Ranking


2010-10-23

Grattis
Pelle Schönning vann segelstället från Hamel Sails


2010-10-19

Inbjudan till helgens Oktoberpokal i Viggbyholm

Hjärtligt väkommna


2010-10-14

Grattis Bosse på 70 års dagen

Vid sidan av Peter är Bosse den av nu aktiva seglare som varit med längst. Han har tunga meriter i 2.4-klassen såsom VM-guld 1994, VM-silver 1996, VM-brons 1995. Jag tror att han har varit med på alla VM (möjligen med undantag av Kokkola 1993). Han är dessutom en god kamrat som alltid ställer upp.

Bertil


2010-10-09

Alternativ på boende till Oktoberpokalen

Täby Park Hotell är närmast och billigaste. Hotellet ligger Kemistvägen 30 Täby, avståndet 3,4 km. Telefon 08 – 506 483 00.
850 kr för ett dubbelrum och 630 för enkelrum. Med lite extratillägg få med sig ett matpaket också.
Säg att ni är 2.4mR seglare.

Birgitta systrarna i Djursholm Burevägen 12 Djursholm, avståndet 4,8 km. Telefon 08-755 17 85.
1050 för ett dubbel och 550 för ett enkelrum.


2010-10-03

Vigganseglarna inbjuder till Oktoberpokalen inkl rank 5, 23-24 oktober

23 oktober klockan 10:30 går starten för Oktoberpokalen.
Startavgift 500 kr betalas på plats.

Sista anmälningsdag är den 15 oktober, minst 15 anmälningar för att seglingen kommer att genomföras.
Anmälan på anmälningssidan

På fredagen 16.00 – 19:00 öppnar registrering och sjösättning.
Om någon vill träna på fredagen, kontakta Anders Kjellberg


2010-09-13

Vigganseglarna ordnar regatta om Oktoberpokalen inkl rank 5

Vigganseglarna ordnar regatta om Oktoberpokalen inkl rank 5 med preliminärt datum 23-24 alternativt 30-31 oktober.
Detta eftersom regattan i Malmö inställdes.
Styrelsen tackar Vigganseglarna för detta initiativ.

I anslutning till regattan sker dragning i rankinglotteriet med ett segelställ från Hamel i pris. Du får en lott för varje rankingsegling Du varit med i.
Förutsättning för att delta i dragningen är att Du är fysiskt närvarande.

Boka den helgen! Inbjudan med ytterligare information kommer. Kolla hemsidan!

Seglarhälsningar
Bertil


2010-09-01

Malmö regattan inställd

Styrelsen har beslutat att inställa Malmöregattan.
MSS har svårt att få organisationen på plats och intresset bland 2.4-seglarna har visat sig svalt.
Vi undersöker möjligheten att ordna en femte rankingsegling i slutet av oktober.

Hälsningar
Bertil


2010-08-31

Hej !

Fick idag en svart Gill jacka – med största sannolikhet tillhör den någon av er, kvarglömd på Husse –
om Ni hör av er till mig så skickar jag den eller tar med den till Hoorn.

Mvh
pekka

E-Mail: pekka@fyralinjer.com


2010-08-30

Emil Axelsson, VIBK, vann SM i 2.4mR

Med samma poäng som tvåan Stellan Berlin, KSSS, men med bättre serie vann Emil Axelsson, VIBK, SM för 2.4mR. Trea kom Hans Askerlund, WSSV.
Det blev inga seglingar på söndagen pga för lite och ostadiga vindar. Resultatet efter sju seglingar fick bli slutresultat.

Resultat

Hej,
Tack för en trevlig kappseglingshelg ! Det var kul att hjälpa till med arrangemanget och lära av MSKs alla proffsiga arrangörer och träffa Er som seglar i denna trevliga klass.
Jag har satt samman ett webbaserat bildspel med några av de bilder jag tog från startfartyget under i helgen. Kanske detta kan vara av intresse för er som var med.
Adressen är :http://ardebrant.se/msk_2010_sm_2_4mr/. Om ni vill får ni gärna länka till detta från era respektive hemsidor eller sprida adressen till de andra som var med och seglade och/eller arrangerade.

Seglarhälsningar
Torbjörn


2010-08-17

Inför VM i Hoorn behövs i många fall en utökad ansvarsförsäkring, se på SSF hemsida på nedanstående länk.

http://www.svensksegling.se/Kappsegling/Forsakring/

2010-08-16

Ranking Gävle 14-15 augusti.
Stellan vann igen!

Stellan vann överlägset i Gävle och frågan är om det är Stellan som är så bra, går så fort eller om det är vi andra som är dåliga.Vi får väl se på SM om formen håller i sig.
Första dagen seglade vi i dimma och lätta vindar men det var trots dimman rättvisa förhållanden med ganska skiftande vindriktningar så det gick både att ramla ner och ta sig upp i resultatlistan om man seglade bra. Hasse kom tex 19:e på första seglingen. På söndagen blåste det mer ca 8-10m/s i dom tre första seglingarna men vinden avtog till fjärde seglingen. Före start var det en hel del funderande på segelval men dom flesta körde hårdvindssegel. Stellan valde däremot en mellanvindsfock och det var kanske ett vinnarvapen i den gropiga sjön och hans serie 1,1,2,1 imponerar verkligen.
Den enda som kunde utmana Stellan var nog Hasse som seglade bra förutom i första seglingen och en liten miss i den tredje. Emil var återigen tillbaka vilket är roligt. Emil seglade otränad mycket bra och kom trea.Lecke var irriterad för det mesta och han tituleras numera Rektorn. Hasse och undertecknad fick en hel hop med anmärkningar om både det ena och andra. Slutbetygen i uppförande och ordning för oss bägge blev blev utan pardon C. Vi lovade bot och bättring till SM men några små pojkstreck ska vi nog hitta på.
Lena Lundqvist, som brukar vara med som coach på VM var seglingsledare och skötte banan och arrangemanget med beröm godkänt. Pekka bjöd på fredagskvällen på en mycket god middag i sitt spektakulära hem. Det var både bastu och bad i den uppvärmda poolen. På lördagkvällen var det traditionsrik middag i klubbhuset och gästartist var Gefle Segel Sällskaps tidigare ordförande Bent Olof Agell som uppträdde/immiterade Caroline af Ugglas. Stort jubel i salongen inte minst av satir älskaren Jonas Palm.
Jag tror alla var överens med Stellan i sitt tack till Gefle Segel Sällskap att det var väldigt lyckade seglingar och bra arrangemang kring seglingarna.

SWE 421
Magnus Lidholm

Resultat


2010-08-10

Svenska framgångar i 2.4mR på Åland

Svenska seglare dominerade bland de 34 deltagarna i NM för 2.4mR som gick helgen 7-8/8 i Mariehamn på Åland. Slemmen visade sig vara ett utmärkt vatten för 2.4-segling i de lätta och växlande vindar som rådde. Striden om tätpositionerna blev hård med rejäla växlingar efter varje delsegling. Fem olika seglare spikade i de sex delseglingarna. Inte oväntat tog Stellan Berlin, KSSS, så småningom hem spelet. Tvåa blev Henrik Johnsson, Viggbyholms BK, och på tredje plats kom Hans Asklund, Wästerviks SS Vikingarna. Endast 2 poäng skilde dessa tre båtar.
Peter Norlin tog femte platsen i 2.4mR Förbundets över femton år gamla båt, i och för sig nyligen förstärkt och optimerad. Nog visar detta att det inte är båtmaterialet det kommer an på.

Resultat


2010-08-04

Kallelse

Svenska 2.4mR Förbundet kallar till ordinarie årsmöte
Fredag 27 augusti 2010 i Mariestad

Förhandlingarna sker i Mariestads Segelklubbs klubbhus och börjar klockan 17.30. Eventuell ändring av tiden kommer att anslås i anslutning till regattans officiella anslagstavla.

Verksamhetsberättelse samt resultat- och balansräkning kommer att läggas ut på förbundets hemsida senast under sista veckan av juli. Ett begränsat antal papperskopior kommer även att finnas tillgängliga vid mötet

Valberedningen bestående av Henrik Johnsson och Jonas Palm jobbar med förslag till kandidater. Ordföranden Bertil Grandinson och styrelseledamöterna Håkan Kellner, Christer Frennert och Mats Millbourn står i tur att avgå eller omväljas. Tomas Weber och Hans Asklund har ett år kvar på sina mandatperioder. Bertil Grandinson och Håkan Kellner har avsagt sig omval. Dessutom skall revisor och revisorsuppleant väljas. Bo Hedensjö respektive Emil Axelson har suttit i ett år.


2010-08-04

NOF (notice of fest)
Uppvärmnings träff Gävle fre. den 13 augusti.

Inbjudan

18.30 Startas grillen och dryck serveras – under hela kvällen

Arrangör
2.4mR flottiljen i Gävle.


2010-07-23

Boende under SM i Mariestad

2.4mR förbundet har gjort en preliminär bokning av vandrarhemmet i Mariestad, det finns 29 platser först till kvarn gäller.

http://www.vandrarhemmariestad.se/

2010-06-01

Ändring av seglingsprogrammet

Styrelsen har beslutat göra en liten justering av årets regattaprogram för att underlätta deltagande i VM.
Den avslutande rankingseglingen om Oktoberpokalen i Malmö har tidigarelagts en dag och startar fredag 17 september kl 13 med fyra seglingar och tre seglingar på lördag 18 september. Därmed blir det möjligt att bekvämt köra till Hoorn I Holland under lördag kväll och söndag så att man kommer fram i god tid för registrering och inmätning. Körsträckan från Malmö till Hoorn är 790 km (jfr bif information).

Seglarhälsningar
Bertil

VM i HOORN 2010 Information

1. Från Malmö till Rödby ca 19 mil
2. Färjan tar 45 min. och går var 30de minut. Bokning ej nödvändig
3. Puttgarden-Hoorn ca 60 mil
4. Boende finns på Hotel Petit Nord info@hotelpetitnord.nl Det är ett fyrstjärnigt hotel.
5. Förbundet har preliminärbokat 1 singelrum och 8 dubbelrum från antingen söndag till lördag eller måndag-lördag. Bokning måste ske senast 31 maj. Kostnad för singel 80 euro och dubbel 95 euro/rum. Tillkommer citytax 1 euro pppn. Lunchpaket 8 euro. Gå in på hemsidan och boka eller ring 0031 229212750. Cancellation accepteras 2 dagar före ankomst till hotellet men ankomst måste vara före 1800.
6. Färjekostnad preliminärt 1925 kr ToR oavsett antal passagerare.
7. Tredjepartsförsäkring krävs. Kan tecknas för 280 sek via Sv. Seglarförbundets hemsida under kappsegling/försäkring.


2010-05-30

Ranking 2 Strängnäs

Ranking 2 i Strängnäs är nu avslutad. Efter extremt varierande vindar, åskoväder, regn, hagel och allt som naturen kan kasta på oss 2.4 mR seglare blev resultatet följande.
Segrare Janne Nilsson, tvåa Hans Asklund, och trea Lennart Heselius. Tyvärr saknade vi Emil på startlinjen så då får Henrik själv skriva referatet då han kom fyra.

Resultat


2010-05-27

Atlantic Cup i Ålesund

Årets Atlantic Cup gick i helgen i Ålesund. Tyvärr kom bara tre svenskar till start. Lennart Heselius, Hans Ekholm och undertecknad.
Startfältet på 20 båtar var inte så starkt eftersom många av de norska seglarna är ganska orutinerade och deras båtmaterial inte är av toppkvalite.
Det är fina seglingsvatten med ström som komplicerar seglingarna så det var nyttigt att vara där inför nästa års VM. Norrmännen satsar hårt på VM och dom kommer att göra ett mycket bra arrangemang, det är jag säker på.
Fredagens seglingar gick i svaga vindar 2-3 m/s och Lecke inledde starkt med två vinster men han hade en hård kamp främst med Harald Rolfnäs som går riktigt bra. Harald ledde alla seglingar vid första märket men kom till slut 2:a i alla seglingar. Harald blev dock diskad i den tredje seglingen.
Hasse Ekholm vann den tredje seglingen och undertecknad den 4:e.
Bryggracet vanns av undertecknad som för första gången i seglarkarriären fick chansen att spränga ett riktigt målsnöre vid bryggorna. Målsnöret var ett röd/vitt plastband som polisen brukar använda vid olyckor. Tyvärr bar det sig inte bättre än att bandet höll så jag åkte bakåt med gummibandseffekt och Lecke kunde smita förbi när en vänlig funktionär kunde lossa på bandet! Typiskt!
På lördagen blåste det mellan 5 och 7 m/s i ganska grov sjö. Lecke seglade återigen mycket bra och vann båda seglingarna. Harald gick inte lika bra men jag lyckades inte ta hans andra plats eftersom Harald kom fyra i den sista avgörande seglingen.
På kvällen var det prisutdelning på en restaurang med vidunderlig utsikt över Ålesund och banan där vi seglade. Norge är ett fantastiskt vackert land men dom har dåliga vägar och det är tyvärr ganska dyrt, men det var det värt!

Resultatlista.

Lennart Heselius 1,1,3,3,1,1 7p
Harald Rolfsnes 2,2,-,2,2,4 12p
Magnus Lidholm 5,3,4,1,3,2 13p
Hans Ekholm 3,6,1,4,4,3 15p
Ole Eide 4,4,2,7,5,5 20p
Ola Herje 7,5,5,5,7,7 29p

Magnus, SWE 421


2010-05-21

Anmälan till Ranking 3 i Gävle den 14-15 augusti är nu öppen.

Inkvartering, i mån av plats och ”först till kvarn principen”
kontakta Magnus Lidholm 070-5932083


2010-05-19

Förbundsbåtar

Förbundsbåtarna är nu nästan klara, SWE 298 har gjort sin första provsegling, det ska göras några små justeringar för att få allt att funka.
SWE 303 väntar på premiärturen. Efter en vinter i verkstaden så behöver båtarna lite mer bly, SWE 298 behöver 5 kg och SWE 303 behöver 16 kg.
Om det finns någon som har bly liggande så blir jag mycket glad för en tung gåva. Leverans till kappsegkingen i Strängnäs vore bra, kontakta Henrik Johnsson


2010-05-08

Bilder från träningslägret i Stenungsund finns nu i fotoalbumet


2010-05-07

Kolla på filmen från Stenungsunds Segelsällskap
http://stss.se/play/


2010-05-03

Ranking 1 Stenungsund

Lennart Hesselius vann premiären i Stenungsund, på andra plats kom Stellan Berlin och trea kom Hans Asklund.
Äran att skriva ett referat går till Janne Nilsson.

Resultat


2010-04-23

Ranking 2, Strängnäs

Det kommer att finnas möjlighet att träna dagen innan (28 maj) regattan, kranen är igång mellan klockan 9:00-11:00.
Mer info på www.strangnassegelsallskap.se/kolbat/2010_24mr_regatta.htm


2010-04-21

TvåfyraNytt 2010-04-20


NM i Mariehamn

NM går som bekant i Mariehamn på Åland 7-8 augusti i år. Inbjudan med Notice of Race finns på www.msf.aland.fi. Anmälningstiden löper ut 9 juli.Jag hoppas på ett brett svenskt deltagande.
Låt oss visa att svensk tvåfyrasegling fortsatt har tätpositionen i Norden!
Boendetips från finnarna: hotell Strandnäs, ligger ca 2 km norr om segelklubben. Två år gammalt, helt modernt hotell, pris för dubbelrum 77€/rum/natt (Hotell Arkipelag tar 150€ för motsvarande).

Lidingö Runt

Vi är några entusiaster i Stockholm som planerar segla Lidingö Runt i år också. Det går lördagen 8 maj. 2.4-klassen deltog för första gången i fjol och vi skötte oss så pass bra att arrangören hälsar oss välkomna tillbaka i år. En härlig tur på drygt 13 sjömil i Stockholms innerskärgård väntar oss.

Vill Du också vara med och pröva krafterna? Detaljerna hittar Du på www.lss.a.se. Vid anmälan senast 26 april är avgiften 350 kr, därefter 600 kr. Sjösättning planeras ske i Islingeviken bakom OKQ8-macken. Därifrån är det endast en kort bit till starten som går på andra sidan broarna. Med lite krängning kommer vi under gamla bron.

Mätning och utfärdande av mätbrev

Internationella 2.4mR Förbundet har skrivit ett brev till alla länders klassförbund och erinrat om att ett korrekt mätningsförfarande innefattar en flytlägeskontroll av varje enskild båt i syfte att fastställa deplacementet. Att så sker är ett ansvar som delas av den enskilde båtägaren och mätningsmannen.
shortened EC letter on measurement

I Sverige har vi genomfört sådana kontroller sedan 2007, då Svenska Seglarförbundet övertog uppgiften att utfärda mätbrev för 2.4mR. Praktiskt taget alla aktiva 2.4-seglare i Sverige har ett giltigt mätbrev på sin båt utfärdat av Svenska Seglarförbundet. Du som har det behöver därför inte bekymra Dig om detta brev. Brevet riktar sig mer till båtägare i övriga länder. Från svensk sida välkomnar vi att denna fråga nu kommer att hanteras på ett likartat sätt i alla 2.4-länder.

Träning och rank 1 i Stenungsund

Så till sist en påminnelse om träning och rank 1 i Stenungsund 29 april – 2 maj. Vi är så här långt ett tjugofemtal anmälda. Det finns plats för fler. Anmäl Dig på www.swe24metre.com .

Seglarhälsningar

Bertil


2010-04-15

Hej alla.
Hans Hamel har bestämt sig och skänker två kompletta segelställ till våra förbundsbåtar.

Svenska 2.4mR Förbundet tackar för hjälpen.


2010-04-15

Fick ett mail idag från Ulf Arvidsson i Falun, han har skrivit sina memoarer som 2.4mR seglare.
Bra mycket segling (1993-2008)

Tack Ulf

Henrik Johnsson


2010-04-12

I går började isen ge vika på Baggensfjärden och den förste seglaren för året, en Laser, kunde ses fara fram mellan isflaken. Härligt!

Det ger mig anledning att påminna om årets första begivenhet för alla 2.4- seglare.

Träningslägret i Stenungsund 29-30/4 blir en bra genomkörare inför säsongen. Missa inte detta!
Anmälan gör Du på www.swe24metre.com. Observera att anmälningstiden löper ut 15/4.

I rankingseglingen som följer direkt efter träningen seglar vi om Carl Ossianssons Minne, ett nytt vandringspris som satts upp av Göteborgsflottiljen.
Priset är en relief i tenn av Calles egenbyggda båt, utfört av konstnären Urban Ström, se bif bild.

Vem blir den förste innehavaren? Kanske blir det du? Förutsättningen är förstås att du deltar.
Anmäl dig på samma sätt som till träningen.

Vårliga hälsningar
Bertil


2010-04-01

Anmälan

Online anmälan för träningslägret och ranking 1 i Stenungsund är öppen, se under “Program”

Observera att anmälningsavgiften till träningslägret och Rankingseglingen sker på olika konton.
Förbundet har ordnat boende på Stenungsbaden . Bokning sker på telefon 0303- 726800. Bokning bör ske senast 15 april och ange att du är 2.4 seglare.
Hotellet erbjuder boende i dubbelrum för 495 kr/ person och enkelrum för 745kr. . Middag äter Du från onsdagkväll för 200 kr. Lunchpaket för 100 kr gör Du själv alla dagar inkl dryck från Stenungsbaden. Det finns också möjlighet att äta på Mc Donalds, som ligger på gångavstånd från klubbhuset. Regat-tamiddag lördag för 300 kr på Stenungsbaden kl 1830.
Det finns fler boendemöjligheter. Kontakta turistbyrån +46 303 81550


2010-03-30

Tvåfyraseglare!

Har du sett vår nya hemsida med en tydligare överblick och nya bilder? Gamla texter har setts över och vår nye webbmaster, Henrik Johnsson, har skapat ordning i vårt arkiv så att 2.4-klassens historia nu är mer tillgänglig. Tack, Henrik, för ett gott arbete!

Regattaprogrammet

Säsongen närmar sig nu med stormsteg. Inbjudan till vårt första större event, sedvanlig träning samt rankingsegling i Stenungsund 29/4-2/5, kommer inom kort. Det är inte bara vår första rankingsegling utan också segling nr 1 i Norges 2.4-cup. Vi kan därför räkna med god uppslutning även från vårt västra grannland. Magnus Nilsson och Per Frykholm, båda tränare vid Seglargymnasiet i Lerum, kommer att leda träningen, så det blir en ordentlig gnuggning av strategi, taktik, manövrer, trim m m, välgörande för oss alla så här i säsongsupptakten.

Regattan i Strängnäs (rank 2 sista helgen i maj) blir särskilt intressant för dem som inte lyckats så bra under tidigare säsonger och för nya i klassen. De kommer att få ett handikapp, antingen genom att starta tidigare eller att segla kortare bana. Handikappet, som är frivilligt, erbjuds 20-25 % av antalet startande. Urvalet görs utifrån tidigare resultat.

Förbundet har kommit överens med våra nordiska grannländer om att nordiska mästerskap skall hållas regelbundet. Två år av tre står Finland alternativt Sverige för arrangemanget och det tredje året endera Danmark eller Norge. Vi inleder med NM i Mariehamn på Åland första helgen i augusti, en riktig höjdare!

Helgen därpå är det rank 3 i Gävle, välkänt för fina seglingar.

Årets SM, tillika rank 4, går i Mariestad i slutet av augusti. Klubben där tog väl hand om oss vid rankingseglingen 2008 så jag känner stor tillförsikt att detta blir en riktigt bra tävling. Med dess geografiska läge, mitt i 2.4-sverige, förväntar vi oss gott deltagande från hela landet och från våra grannländer.

Den sista rankingseglingenOktoberpokalen, äger rum i Malmö 18-19 september. Det blir en bra genomkörare inför VM i Hoorn i Holland som följer direkt efter. Vi blir säkert många som ställer upp i Malmö på vägen ner till VM .

Boka dessa datum redan nu! Flitigt deltagande i rankingseglingar lönar sig som bekant.

Förbundsbåtarna

Förbundets två båtar har rustats upp under den gångna vintern, också det genom Henrik Johnssons försorg. Båda båtarna håller nu god kappseglingsstandard. Båtarna skall främst användas i rekryteringssyfte, men de kommer också att nyttjas vid uppvisningssegling, matchracing m m.

Båtarna lånas ut till tvåfyraflottiljer för att göra PR för 2.4-segling och för att stärka flottiljens verksamhet. Detta kan ske genom att låta en enskild seglare på orten prova på hur det är att segla en tvåfyra.

Seglare med kappseglingserfarenhet kan också på rekommendation från medlem i förbundet låna båtarna för deltagande i rankingseglingar, SM m m. En ypperlig chans att testa hur det är att segla tvåfyra under realistiska tävlingsförhållanden!

Vid lån tecknas ett avtal mellan låntagaren (flottiljen eller seglaren) och förbundet som reglerar parternas rättigheter och skyldigheter.

Du som är intresserad av att låna båt för en regatta eller för en längre period, hör av dig till någon av oss i styrelsen!

Rekrytering

De flesta av dagens aktiva 2.4-seglare har lockats till klassen av en inbiten 2.4-seglare och ofta själv blivit fast. Studera maratontabellen så får du en klar bild av detta.

I år måste vi på allvar satsa på rekrytering av nya seglare till klassen. Styrelsen har diskuterat frågan mot bakgrund av hur deltagandet sett ut på rankingseglingarna (se diagram nedan). Ett faktum är att vi under 2009 såg färre svenska 2.4-seglare än någonsin på tävlingsbanan (den blå kurvan).

Deltagandet på rankingseglingar 1999-2009

Vi ser samtidigt, glädjande nog, att de aktiva blivit allt flitigare. De som är med på rankingen för 2009 ställde upp i 3,6 av de fem regattorna, vilket är den högsta aktiviteten på elva år. Detta kan bero på att det är trevligt att träffas, att bo bra (som i Gävle i fjol där hemmaseglarna frikostigt bjöd på logi) och att njuta av trevliga middagar och annat umgänge vid gemensamma boendeformer. Rankinglotteriet med fina priser till flitiga deltagare i rankingseglingar gjorde säkert sitt till. Det utländska deltagandet har ökat något, en trend som säkert kommer att hålla i sig, då samarbetet med Norge, Finland och Danmark stärkts

BUDSKAP

Vi måste försöka öka antalet 2.4-seglare och förbundet vill därför uppmana alla medlemmar att rekrytera åtminstone EN ny seglare kommande säsong. De som lyckas med detta kommer att bli föremål för uppvaktning, ännu hemlig men garanterat substantiell.

Våra förbundsbåtar är som sagt till för att lånas ut.

SÄTT IGÅNG OCH REKRYTERA!

Det finns en del att locka med. Vilka argument vill du lägga till på din lista? Att segla 2.4 är i särklass fantastiskt. Inga gastar. Teknik, strategi och taktik sköter du själv. Rorsmans vikt verkar inte ha så stor betydelse. Alla som sett Hasse och Peter bredvid varandra inser detta.

Segla 2.4 på Kanarieöarna

Förbundet och det finska förbundet planerar att ordna en gemensam seglingsvecka i november i Las Palmas, Gran Canaria. Där finns fyra 2.4:or som kan disponeras för träning, kappsegling, matchracing m m. Vilken möjlighet att förlänga seglingssäsongen i ett behagligt klimat!

Hans Asklund och Peter Norlin arbetar med att ta fram ett program. Ytterligare information kommer.

* * *

Jag ser fram emot att träffa Dig på kappseglingsbanan, gärna tillsammans med en nyvärvad seglare.

Bertil


2010-03-21

Välkommen till Svenska 2.4mR Förbundets nya hemsida

Om ni saknar något eller vill komplettera hemsidan med något kontakta webmaster Henrik Johnsson
Hans Asklund arbetar med att uppdatera båtregistret, kontrollera era uppgifter och meddela Hans.


2010-03-03

Flytcertfikat

Under träningslägret i Stenungsund ska vi försöka att få alla båtar som saknar giltigt flytcertifikat flyttestade.
Styrelsen