Bo Hedensjö in memoriam

Bo Hedensjö

Det finns många svar på frågan om vad som gör en seglare till en skicklig kappseglare. En grundförutsättning är förstås många sjömil på vattnet. Men det räcker inte. Det behövs talang, känsla och improvisationsförmåga. Därutöver också omsorgsfulla förberedelser i val av båt, segel och utrustning. Slutligen träning, träning och åter träning.

Bosse Hedensjö var en seglare som levde upp till dessa krav. Många kan vittna om Bosses många seglarframgångar. Här vill vi belysa hans insatser i och för 2.4mR-klassen.

2.4mR skapades som konstruktionsklass i Sverige i mitten av åttiotalet av seglingsprofiler som Odd Lindqvist, Håkan Södergren, Peter Norlin m fl. Flera olika konstruktioner togs fram. Bosse var inte sen att haka på. Hans första tvåfyra blev en röd ’Södergrenare’.

Båten med sina goda seglingsegenskaper och den starka gemenskapen i klassen lockade alltfler. Intresset växte inte bara i Sverige utan även internationellt Ett första inofficiellt VM arrangerades i Saltsjöbaden 1989 med 95(?) båtar på startlinjen Bland deltagarna var förstås Bosse med sin Södergren IV.

När det gäller val av konstruktör och båtbyggare gick Bosse gärna sin egen väg. Han ville ogärna göra som alla andra utan slog sig gärna ihop med en båtbyggare och resonerade med honom sig fram till ett eget, ofta vinnande koncept. Han mekade på egen hand och projektet fullföljdes alltid till 100 % utan kompromisser intill sista poleringen. Han var noggrann, nästintill pedantisk, i val av segel, utrustning och tillbehör.

Efter Saltsjöbaden 1989 arrangerades VM varje år. År 1992 antog Internationella Seglarförbundet 2.4mR som internationell klass. Inför VM i Ruthlands Waters i England 1994 satsade Bosse på en ny båt, en Norlin Mk III SWE 254. Det visade sig vara en snabb båt och Bosse blev det året den fjärde svenske seglaren att ta hem VM-titeln i 2.4mR-klassen.

Framgångarna fortsatte nu med en Norlin Mk III byggd av Hasse Malmsten, SWE 331. Det blev ett brons i Århus 1995 och ett silver i Cannes 1996. Bosse är unik i 2.4mR-klassen genom att han deltagit i så gott som samtliga VM från 1989 till 2015, något han är helt ensam om.

Bosse har aktivt medverkat till klassens starka utveckling inte bara genom att som seglare verka som ambassadör för klassen. Han rekryterade nya seglare till klassen och verkade i olika roller i klassförbunden. Under många år var han skattmästare i International 2.4mR Class Association och bidrog verksamt till att stärka det internationella förbundets ekonomi. Han var fram till sin bortgång också revisor i Svenska 2.4mR Förbundet.

Ett annat exempel är det bolag han bildade tillsammans med några andra 2.4-seglare. Bolagets syfte var att tillhandahålla båtar till deltagare vid större internationella 2.4-tävlingar runt om i världen.

Bosse hade alltid koll på vad som gällde. Han syntes på bryggan och på banan. Han var talangfull, kunnig och intelligent. Trimning, fart och vägval behärskade Bosse till fulländning, något som han kombinerade med lite lagom fräckhet i starter och rundningar.

Vi kommer att sakna Bosse på kappseglingsbanan i sommar.

Bertil Grandinson Mats Millbourn