Bo Hedensjö in memoriam

Bo Hedensjö

Det finns många svar på frågan om vad som gör en seglare till en skicklig kappseglare. En grundförutsättning är förstås många sjömil på vattnet. Men det räcker inte. Det behövs talang, känsla och improvisationsförmåga. Därutöver också omsorgsfulla förberedelser i val av båt, segel och utrustning. Slutligen träning, träning och åter träning.

Bosse Hedensjö var en seglare som levde upp till dessa krav. Många kan vittna om Bosses många seglarframgångar. Här vill vi belysa hans insatser i och för 2.4mR-klassen.

2.4mR skapades som konstruktionsklass i Sverige i mitten av åttiotalet av seglingsprofiler som Odd Lindqvist, Håkan Södergren, Peter Norlin m fl. Flera olika konstruktioner togs fram. Bosse var inte sen att haka på. Hans första tvåfyra blev en röd ’Södergrenare’.

Båten med sina goda seglingsegenskaper och den starka gemenskapen i klassen lockade alltfler. Intresset växte inte bara i Sverige utan även internationellt Ett första inofficiellt VM arrangerades i Saltsjöbaden 1989 med 95(?) båtar på startlinjen Bland deltagarna var förstås Bosse med sin Södergren IV.

När det gäller val av konstruktör och båtbyggare gick Bosse gärna sin egen väg. Han ville ogärna göra som alla andra utan slog sig gärna ihop med en båtbyggare och resonerade med honom sig fram till ett eget, ofta vinnande koncept. Han mekade på egen hand och projektet fullföljdes alltid till 100 % utan kompromisser intill sista poleringen. Han var noggrann, nästintill pedantisk, i val av segel, utrustning och tillbehör.

Efter Saltsjöbaden 1989 arrangerades VM varje år. År 1992 antog Internationella Seglarförbundet 2.4mR som internationell klass. Inför VM i Ruthlands Waters i England 1994 satsade Bosse på en ny båt, en Norlin Mk III SWE 254. Det visade sig vara en snabb båt och Bosse blev det året den fjärde svenske seglaren att ta hem VM-titeln i 2.4mR-klassen.

Framgångarna fortsatte nu med en Norlin Mk III byggd av Hasse Malmsten, SWE 331. Det blev ett brons i Århus 1995 och ett silver i Cannes 1996. Bosse är unik i 2.4mR-klassen genom att han deltagit i så gott som samtliga VM från 1989 till 2015, något han är helt ensam om.

Bosse har aktivt medverkat till klassens starka utveckling inte bara genom att som seglare verka som ambassadör för klassen. Han rekryterade nya seglare till klassen och verkade i olika roller i klassförbunden. Under många år var han skattmästare i International 2.4mR Class Association och bidrog verksamt till att stärka det internationella förbundets ekonomi. Han var fram till sin bortgång också revisor i Svenska 2.4mR Förbundet.

Ett annat exempel är det bolag han bildade tillsammans med några andra 2.4-seglare. Bolagets syfte var att tillhandahålla båtar till deltagare vid större internationella 2.4-tävlingar runt om i världen.

Bosse hade alltid koll på vad som gällde. Han syntes på bryggan och på banan. Han var talangfull, kunnig och intelligent. Trimning, fart och vägval behärskade Bosse till fulländning, något som han kombinerade med lite lagom fräckhet i starter och rundningar.

Vi kommer att sakna Bosse på kappseglingsbanan i sommar.

Bertil Grandinson Mats Millbourn

internationellt SM i Falun

Fick information från Håkan om SM i Falun i sommar.

Det visar sig att SM i viss mån sammanfaller med ”Rockstad Falun”. Därför kan det vara klokt att beställa rum i god tid.
Det ställe som ligger närmast hamnen är vandrarhemmet Hälsinggården.

Man bör också tänka på när man vill komma. Seglingarna börjar på fredagen, men RSS kommer att vara behjälpligt att ordna för träningssegling på torsdagen.

På grund av att SSF inte är färdig med alla ändringar i mallarna för NOR och SI kan inte NOR publiceras än. Däremot ändras inget i bilagan som skickas härmed.

Tack för hjälpen
MSH
Håkan

International Swedish Championships, 2,4mR, 18-20/8 2017

Attachment to notice of race.

Useful information – Service and accommodation

 • RSS harbour area incl cranes and ramps, car and boat trailer parking. Club house incl showers, toilet and sauna. Road description (in Swedish) at www.russ.se/om-rss/hitta-hit/. Click for Map
 • Also trailer parking (limited number), incl 220V connection.
 • STF:s Youth Hostel, Hälsinggården, distance 500 m from RSS. +46 (0) 2310560
  – 5 rooms (10-15 beds) preliminary booked until April 30, state Runns SS when booking.
 • STF:s Youth Hostel, Falu Jail, (in city, 5 km away)+46 (0) 23795575
  – 5 rooms (10 beds) preliminary booked until July 15, state Runns SS when booking.
 • Clarion Hotels Bergmästaren, +46 (0) 23701700
  (in city, 5 km away)
 • Scandic Hotel Falun, +46 (0) 236692200
  (at Lugnet stadium, 6 km away)
 • First Hotel Grand, +46 (0) 23794880
  (in city, 5 km away)
 • Främby udde, trailer camping and cottages, +46 (0) 2319784
  (opposite to RSS harbour, 2 min by boat, 10 min by car).
  We will provide a free shuttle service.
 • Mikael Lindell, Race Officer, +46 706114951, mikael.lindell@lmstrategi.se
 • More useful visiting info at www.visitsodradalarna.se