Ny utformning på hemsidan

Hej

Efter lite problem med hemsidan har jag uppdaterat den med bättre funktionalitet för mobiltelefonsurfare, det är också en nytt utseende på fotoalbumen.

Det är också lättare att se om någon har kommenterat ett inlägg, det syns då en siffra i pratbubblan uppe till höger om inlägget.

Henrik

Vår nära vän Peter Norlin har avlidit.

I torsdags kväll somnade Peter stillsamt in medan hans son Markus höll hans hand.

I två år har Peter kämpat mot sin sjukdom och genomgått väldigt tuffa behandlingar. Så sent som i måndags frågade han sin doktor om det ändå inte fanns något man kunde göra för att bota honom. Det visar vilken enorm
livslust han hade ända till slutet.
Men också hans sista svåra år har varit fyllda med många glada stunder och han har kunnat göra sådant som han älskade att göra, detta tack vare hans familj och tack vare Er, hans många goda vänner.

Tack för allt stöd Ni givit och all omtanke Ni visat Peter och hans närmaste.

Bröderna Ola o Mats

 

En seglare med osedvanlig talang och känsla har seglat in i evigheten.

Peters talang för segling märktes tidigt under juniorregattorna i stjärnbåt på Duvnäsviken. Men inte bara i segling utan även i utförsåkning och bilkörning som han hade en naturlig fallenhet för. Han var aldrig den mest träningsvillige och sällan den mest förberedde men kompenserade detta med sin fantastiska känsla för balans i båten. Särskilt om det blåste en frisk kryss på havet.
Peter var seglaren och yachtkonstruktören av världsklass som alltid följde tankens och stundens ingivelse.Han växte upp i Saltsjö-Duvnäs och seglade i unga år med föräldrarnas båt i skärgården. Under 60-talets havskappseglingar med den segerrika 28 fotaren Fingal föddes funderingarna – nog måste det gå att rita en snabbare båt.
I augusti 1969 arrangeras seglingarna om Half Ton Cup i Sandhamn. En okänd, hembyggd 30-fotare utklassar hela den svenska och internationella eliten. Båten heter Scampi och ser ut att dansa fram över vågorna. Hon är Peter Norlins första skapelse.
Genombrottet var förkrossande. Scampis fleråriga dominans var inget ”one-shot”. Peter utvecklade nya, vinnande havskappseglare; hans ”A-serie” – Accent, Amoress, Agnes – var överlägsna i Europa och USA. 1981 kom suveräna ¾-tonnaren Profilen, året efter 40-fotaren Big Foot, en hårsmån från seger när 45 båtar av världsklass seglade Sardinia Cup. R-regeln blev en stor utmaning för Peter. Förutom en 8:a och många mycket framgångsrika 6:or ritade han den överlägset dominerande 2.4:an.
Hans familjebåtar byggdes i nästan tiotusen exemplar, de flesta av Albin Marin. Utmärkande var ”Norlin-känslan”, de goda kryssegenskaperna; Peters båtar löper, har perfekt balans, rör sig mjukt i sjön, det som gör seglingen lustfylld.

Peter Norlins namn blev respekterat ute i världen. När en ny America’s Cup-klass skapades 1989 ingick han i designkommittén. Ingen svensk konstruktör har varit i närheten av Peters samlade framgångar, hemma och i utlandet. Peter gick sin egen väg, alltid nyfiken. Han hade artistens känsla och lite bohemiska läggning, kunde sitta natten lång och diskutera med vännerna. Han visade alla samma uppmärksamhet, hade en naturlig välvillighet mot vem det vara månde.

Peter ville inte ge sig i den långa kampen mot cancern. Han var i mycket dålig kondition i början september men med en järnvilja och med läkarnas hjälp deltog han framgångsrikt i sitt sista VM i Porto San Giorgio samma månad.

Några veckor innan slutet, med datorn i sjuksängen, justerar han linjeritningen på det som kom att bli sin sista konstruktion, en A22. Då var sjukdomen som bortblåst, hans ansikte lyste.

Bosse Hedensjö