Träningsläger för paraseglarna!

Helgen 9-11 augusti var vi 6st paraseglare på Skota Hems träningsläger i vackra Saltsjöbaden. Coach och ledare var Jonathan Ålander hela helgen. Vi kickade igång redan på fredag morgon och båtarna fördelades mellan oss. Våra hjälpmedel lämnades kvar på bryggorna och vips var vi ute på den som vanligt vridiga  Baggenfjärden. Första passet hade alla varsin 2.4mR och vi segade en kort bana så vi hann träna på att göra läxan innan start flera gånger, vindarna var för att citera Jonathan PEDAGOGISKA!

Vi hade också möjligheten och förmånen att få prova på andra båtar som fungerar för oss som har varierade rörelsenedsättningar. Först ut var att testa Hansa 303, en jolle som kan seglas av en ensam kapten eller om man vill ha sällskap så fungerar det alldeles utmärkt också. Jonathan påpekade hela tiden nyttan med att variera sig och att inte bara segla samma båt utan försöka skaffa sig erfarenheter från andra typer av båtar, detta gör att man ser på ”sin” egen båt/klass med förhoppningsvis lite andra nya ögon. I Hansan jobbar man massor med storen, jag fegade ur att prova så tyvärr missade jag den erfarenheten. Men alla som gjorde en tur såg ut att uppskatta det de gjorde och delade generöst med sig av sina erfarenheter på genomgångarna.

Upplägget är så att vi har ett seglingspass på morgonen sen bryter vi för lunch som Emma hade lagat till. Maten är som alltid fantastisk! Det finns gott om tid att hinna äta eftersom vi i samband med maten har genomgång. Vi blir skärskådade på det som hände innan maten och får reda på vad som ska ske efter. Några av oss passade på att göra båtbyten, vi hade möjlighet att få prova på ytterligare en båt. RS Venture, detta är också en anpassad båt som seglas av två personer men är betydligt större än både 2.4mR och Hansan.

Sista dagen första passet tränade vi harstarter. I början var det lite kaos och vi seglade med stort självförtroende åt helt olika håll och olika bogar innan Jonatan hade fått teori och praktik i symbios. När allt detta klickade var det superkul! Tajming, boathandeling och med detta få till en så bra start som möjligt. Vi fick alla som ville möjlighet att agera hare.   

En lärorik och rolig helg med nya och gamla bekantskaper och som alltid supergod mat och stort tack, Jonatan, Emma, Sara och Louvisa.

Från en mycket nöjd Gunilla Larsson SWE 424.