Kieler Woche 2012

Världens största och äldsta regatta seglades för första gången 1882. Kieler Woche lockar seglare från hela världen och är dessutom en folkfest med c.a 3 milj. besökare. Hela stan sjuder av olika aktiviteter vilka alla handlar om segling och sjöfart.

Vi var åtta man från Sv. 2.4 mR Förbundet som hade anmält oss. Per Ahrbom, Hasse Asklund, Henrik Jonsson, Ulf Bengtsson, Tor Jakobsson, Claes Bengtzon, Pekka Seitola samt undertecknad. Sju av oss var inneboende hos Frau Hansen som tog väl hand om oss med frukost, lunchpaket och allt vad en seglare kan behöva.
35 båtar från 13 nationer kom till start. Den svenska truppen var den näst största efter Tyskland.

Seglingarna började på lördagen i lätt vind med stora vred och ett kryssmärke inne vid land, vilket gjorde det hela chansartat vilket också märktes i resultatlistan. 2 ”race” seglades. Henrik blev tvåa i andra ”racet”.

På söndagen hade vinden ökat till c:a 8 – 12 m/sek och seglingsnämden hade lagt banan längre ut för att få en jämnare vind. Heiko var överlägsen i denna vind  med en ”spik” och en tvåa.

På måndag f.m. startade vi ett ”race” kl. 11.00 vilket fick avbrytas efter någon timme i brist på vind. Vi väntade i land några timmar och blev beordrade ut till start strax före 16.00. Det båste då 3-4 m/se men på väg ut till start området ökade vinden mycket hastigt med byar upp till kanske 15 – 16 m/sek. När Per försökte sig på en gipp precis vid startfartyget ”dök” han för första gången under sin mer än Tjugoåriga karriär i 2.4:a. Både Per och båt kom oskadda ifrån det hela men Per blev en erfarenhet rikare. Seglingsledaren beslöt då att in ställa seglingarna beroende på för hård vind och vi fick segla iland igen.

På tisdagen hade vinden mojnat igen och seglingarna blev uppskjutna till kl. 16.00 då vi seglade 2 ” race” i fin vind 5 –6 m/sek . Hasse seglade bra och hade en sjundeplats och en ”spik”. Vi kom iland först c.a 20.00. Då smakade den tyska ölen och bratwursten extra gott.

Onsdagen var sista dagen och vi seglade 3 race i 5 –7 m/sek i relativt grov sjö då det blåste rakt in i Kieler-bukten. Damien var överlägsen med en ”spik” och en tvåa. De enda av svenskarna som kunde konkurera med paralympickerna var Hasse som blev fyra totalt och Henrik som blev sjua. Därefter kom Per på en 16:e plats och vi övriga litet längre ner på listan.

Vinnare blev Damien Seguin på 21 poäng. Thierry Schmitter med 30 poäng samt trea Heiko Kröger med 37 poäng.

Att komma till Kiel och få uppleva seglar/folkfesten och framför allt att få segla mot dessa stora idrottsmän som många av paralympickerna är, är en stor och rik upplevelse.

Resultat

Christer
SWE 440

Lecke vann ranking 3 i Sundsvall

Efter två dagar av seglingspropaganda med pefekta förhållande så stod Lecke från Gävle som segrare med Hans Ekholm som tvåa och Pekka Seitola som trea. Pekka har som spökskrivare för Per (fyra) skrivit ett referat om regattan.

Det ska också tilläggas att Dick Lindberg från Kista har gjortsin premiärregatta efter nästan två års 2.4mR renovering, Gattis och välkommen till klassen

Dick har skrivit ett referat om sina upplevelser i Söråker (se under resultat). Tack så mycket.

Resultat

Henrik Johnsson