Mästarnas Mästare 2018 – så gick det för 2.4mR seglarna

Mästarnas mästarer är alltid ett väldigt trevligt event. Extra trevligt denna gång att 2.4mR seglare var välrepresenterade. Fia hade fått ett wild card, Erik Wahlberg som gjorde snyggt gästspel på VM var med som representant för RS Tera och så jag själv som ”riktig” 2.4mR representant.

De extremt korta seglingarna avgjordes i J/70 klassen. En J/70 är en kölbåt men ur tvåfyraseglarens perspektiv är den mycket mer än jolle och den beter sig i de flesta avseenden som en sådan. Det finns ingen massa att ”blya” sig med. Den stannar därför direkt. Köl och roder profiler är väldigt korta, så båten driver mycket i sida så snart man inte har fart. Den är dessutom större och går fortare så mina instinktiva bedömningar av tid och fart funkar sådär, då jag seglat för lite annat senaste åren.

Korta banor och halvvinds starter gör att det lite chansartat och man ska ha tillfälligheterna på sin sida för att nå framgång. Avståndet mellan kryss och länsmärke var ca 350 meter. Med starten eller ett rundningsmärke på mitten förstår ni själva. Med det sagt, så är det ingen tvekan om att vissa besättningar hanterar förhållandena bättre än andra.

Niklas Edler med besättning som vunnit flera gånger seglar väldigt säkert. I ett race låg han sist efter starten men på första undanvinden fastnade de båtar som seglade utan gennaker i ett vindhål. Sedan fick han hjälp av att båtarna framför krockade med mastbrott som resultat. Därmed var det bäddat för en topplacering. I ett senare läge ledda han komfortabelt men missbedömde ett tajt möte, krockade och blev sist…

Tvåfyraseglarna seglade stabilt första dagen och positionerade sig hyggligt för att gå vidare till semifinaler. Vi hade 10, 10 och 11 poäng efter första dagen. När det var en segling kvar såg det fortfarande lovande ut. Jag låg då på 11:e plats med 13 poäng och Erik strax efter med samma poäng, Fia låg precis under gränsen med 16 poäng.

Sen tog turen slut. Jag som tidigare startat extremt bra gjorde nu en mindre bra start och när vi slog krockade vi med domarbåten. En bra första kryss och en ok läns gav oss möjlighet att runda som 3:a. När jag skulle klämma mig in mellan båten som tagit innerplatsen och märket visade det sig att peket fortfarande var ute, något jag missat. Så mycket plats fanns inte och de stackars Optimist-killarna som tidigare blivit spetsade av Niklas Edler hamnade återigen på spettet.

Erik gjorde också en dålig segling och Fias 3:dje placering lämnade henne precis utanför semifinalen.

Ser ingen annan råd än att träna mer… Seglingsformatet skulle funka utmärkt även för 2.4mR och kunde vara ett bra sätt att marknadsföra båten. En annan aktivitet som kunde vara kul är lagkappsegling som de ägnar sig åt i Finland.

Tack för support!
Stellan, SWE 379

En reaktion på ”Mästarnas Mästare 2018 – så gick det för 2.4mR seglarna”

  1. Hej
    Jag var i Marstrand och tittade på Mästarnas mästare på lördagen. Det är ett mycket trevligt och bra arrangemang liksom det varit tidigare år i Båstad. Jag rekommenderar ett besök nästa år.
    Halmstadsfamiljen Hellekant vann mycket spektakulärt Pappa, son och två döttrar Sonen styrde. Duktiga till tusen . Har gjort bra ifrån sig i Allsvenskan och även internationellt. Seglingarna på lördagen som dom gjorde var fina att se på från första parkett precis som det var att se våra tre 2.4a seglares prestationer. Blev lite sämre på söndagen men framförallt Fias 17 nde plats en plats från finalseglingarna var bara otur.
    Klart man är lite stolt Halmstadsbo.
    Mats

Kommentarer är stängda.