2012 års regattaprogram klart

Årets regattaprogram är nu klart, säsongen börjar traditionsenligt med träningsläger och ranking 1 i Stenungsund

Datum Plats Regatta Arrangör
28-29/4 Stenungssund Träningsläger Svenska 2.4mR Förbundet
30/4-1/5 Stenungssund Rank 1 Stengungssunds Segelsällskap
26/5-27/5 Saltsjöbaden Saltsjöbadsregattan, Rank 2 KSSS
9/6–10/6 Sundsvall Rank 3 Söråkers Båtsällskap
3/8 – 5/8 Halmstad SM, Rank 4 HASS
25/8 – 26/8 Västervik Oktoberpokalen, Rank 5 Västerviks segelsällskap
       
       
25/5 – 27/5 Norsk Märskeskap Atlantic Cup Ålesund Alesunds Seilforening
16-20/6 Kiel Kieler Woche Kieler Yacht Club
16-21/9 Porto San Giorgio, Italien VM http://www.24mrworlds2012.org/

Reportage från träningsläger i Las Palmas, 13 – 20/1 -12

Pekka gjorde ,som de flesta vet, ett upprop om seglingsresa till Gran Canaria i januari.

Glädjande anmälde sig inte mindre än 11 personer. Förutom Pekka och undertecknad var vi:

Sundsvallsgänget Manne, Janne,Mats Lundberg, Stockholmarna Bosse, Peter Wilton, Janne Lindqvist, Tommy Byström, Bönaiten Claes, Halmstaiten Mats. Pekka lade ner mycket jobb på att hitta flyg till alla och bra boende på Hotel Cristina beläget invid Las Canteras-stranden med balkonger ut mot havet.

Fredag

Upp i ottan, 04:30, och iväg till Arlanda, flyget som vanligt dryga timmen försenat, men vi kom fram vid 14-tiden och efter incheckning gick vi och inspekterade båtarna. Imma var där och vi sjösatte och fixade lite med båtarna. Vi träffades till gemensam drink vid 20-tiden samt diskussion hur vi skulle lägga upp träningen. Idealiskt på en sådan här resa med fyra båtar är att vara åtta stycken åt gången. Därför kom vi överens om att tre fick ledigt från seglingen varje dag. Peter och Mats som hade sina fruar med anmälde sig omgående tillsammans med Bosse till ledighetskommiten . De hyrde senare bil och for ner till soligare väder i Mogan, 6 mil söderut på ön. Därefter var det dags att äta middag. Vad härligt att kunna sitta ute och äta, temperaturen var ca 20 grader även sent på kvällarna. Även de ljusa kvällarna med sol fram till 19-tiden uppskattades. 

Lördag

Efter en uppfriskande promenad på ca en halvtimme, förbi vårt kära Real Nautico, VM platsen 2008, var vi vid båtarna vid 9:30. Det stod en frisk vind från SO, d.v.s. rätt in i hamnen med ganska svalpig sjö som följd. Vi startade långt in i hamnen mellan en stor färja och ett krigsfartyg. Det märktes att de flesta var otränade med bedrövliga starter som följd.

Mats M. blev så knäckt att vi blev tvingade att lägga långa startlinjer i fortsättningen. Som ni förstår så seglar fyra stycken och övriga är i startbåten. Sedan byter man två kontinuerligt. På så vis får alla segla mot alla. Tre kör hinner var och en med före lunch och lika många efter lunch. Några hade torrdräkt på utom undertecknad som tyckte att det ska man inte ha när det är så pass varmt därnere, men blir man blöt så fryser man oberoende av temperatur.

Söndag

Nu var det Sundsvallsgänget som latade sig. Vinden var NNO vilket innebär att det blåser på tvärs i hamnen. Ingen sjö att tala om men svårt att få ut långa banor utan att komma i klammeri med sjöpolisen. Peter och Janne var lite ringrostiga till att börja med men kom starkt på slutet av veckan. De har inte seglat på några år men kommer förhoppningsvis tillbaka i sommar. Allt fungerade perfekt, till och med luncherna på vår Seglarbar precis intill.

Samma kvällsupplägg som dagen innan. 

Måndag

Så var det vår tur d.v.s. Pekka, Claes och jag, vi bodde också ihop som fick vara lediga. Vi hade tur för vädret var soligt och Claes och jag latade oss på stranden med en god bok, gott dricka och en solstol. Arbetsnarkomanen Pekka satt på rummet och gjorde, förmodligen goda, affärer via sin kära dator. På ef. lögade vi oss vid hotellets pool t.o.m. ett dopp blev det.

Tisdag – Torsdag

Dessa dagar förflöt ungefär som ovan beskrivet, vi seglade och diskuterade. Har ni hört det förut? Vädret var bra för segling med vind mellan 4 – 7 m/s. Någon regnskur kom det, men inget ihållande regnande och lite sol fick vi varje dag, vilken lisa för oss nordbor denna årstid.

Vi förde inget protokoll över hur seglingarna utföll men Manne var ofta i täten.

Som avslutning körde vi en kort regatta med utslagningsseglingar och vem som vann är jag alltför blygsam för att avslöja.

Fredag

Allt roligt har ett slut och nu var det dags för hemresa. Tack alla som var med för en trevlig träningsvecka. Jag tycker att det ger en hel del seglingsmässigt i all sin anspråkslöshet. Båtarna är i ett gott skick, lite reparationer blir det ju men Imma var där och lagade trasiga pumpar på löpande band. Båtarna är förbluffande lika i fart om man ser till att få rätt mastlut och trim på seglen. Vi betalade ca: 1000kr/person och lite bensin till Ribbåten helt OK tycker jag. Jag hoppas verkligen att traditionen kan fortsätta och ett särskilt tack till Pekka som lade ner mycket jobb på flyg- och hotellbokningar.

Vid pennan, SWE 441 Hasse