Rapport från mätkursen i Nederländska Enkhuizen,

Hej

Jag (Henrik Johnsson) blev av Svenska 2.4mR Förbundet skickad på en mätkurs i Nederländerna för att lära mig att mäta 2.4mR och 2.4NOD.

Det var första gången som man samlades internationellt för att gemensamt lära sig att mäta 2.4mR och 2.4NOD på ett likvärdigt sätt, det var deltagare från Sverige, Norge, Finland, Tyskland, Nederländerna, England, Irland, Italien och USA och kursledare var Håkan Kellner och Harald Rolfsnes som representerade Internationella tekniska kommittén, dom hade också bisittaren Stellan Berlin som kom med bra inlägg lite här och var.

Bow Rule

Första dagen handlade om hur man mäter 2.4mR. Det började med en presentation av alla deltagare och arrangörer så att vi fick lära känna varandra lite bättre. Sedan en snabb genomgång av historien bakom mätregeln och hur den fungerar. När detta var klart började vi att mäta på de två 2.4mR som fanns tillgängliga, det blev många diskussioner om hur man mäter på ett effektivt och korrekt sätt. Det ingick också tanktest för att ta reda på den exakta vikten för den korrekta vattenlinjelängden, på den aktuella båten blev det 254,8 kg vilket får ses som en alldeles normal vikt för en Norlin MK3.

På kvällen var det ett gemensamt restaurangbesök med god mat och många diskussioner om 2.4-segling.

Andra dagen mätte vi 2.4NOD, One Design. Det var mallar och mätjiggar över allt och många tyckte att det var lättare än dom trott att mäta OD. Eftersom vi var i lite tidsnöd för diverse flyg så mätte vi inte riggen, men det gjorde inget eftersom det inte finns så mycket unikt 2.4 relaterat vid riggmätning.

Jag tycker att kursen var mycket positiv och bra då jag fick lära mig en del nytt samt få tips om mäthjälpmedel från deltagare och kursledare, detta uppskattades av deltagarna. Det var också lärorikt att få träffa andra mätmän och höra på deras erfarenheter och skvaller.

Jag vill tacka våra kursledare och Internationella Tekniska kommittén för ett utmärkt arbete och en trevlig kurs.

Henrik Johnsson