Medlemsavgift 2014

Detta gör Svenska 2.4mR Förbundet för Dig som seglare:

 • Främjar 2.4mR-klassens utveckling i Sverige.
 • Bereder förslag till ändringar av klassregeln och för fram dessa till det internationella klassförbundet.
 • Lägger upp regattaprogrammet med fem rankingseglingar per år tillsammans med lokala segelklubbar.
 • Utser SM-arrangör.
 • Ordnar sociala aktiviteter – middagar, gemensamt rabatterat boende etc – i samband med rankingseglingarna.
 • Anordnar ett tvådagars träningsläger varje år vid den första rankingseglingen och träningstillfällen i anslutning till övriga rankingseglingar.
 • Underlättar svenska 2.4-seglares deltagande i VM och EM.
 • Äger två 2.4-or för utlåning till flottiljer och medlemmar för rekrytering av nya seglare till klassen.
 • Tillvaratar svenska 2.4-seglarnas intressen i övrigt nationellt och internationellt.
 • Informerar om klassen och dess utveckling genom hemsidan.

Medlemsavgiften är :

 • 600:- för aktiva medlemmar
 • 100:- för passiva medlemmar

och avser perioden 14-05-01 t.o.m. 15-04-30

Plusgiro konto:50 68 23-4

Vi emotser Din inbetalning till senast 14-04-30

Seglarhälsningar

Christer Frennert
Kassör

Att delta i rankingseglingar kan löna sig!

Vi vill se fler deltagare på våra rankingseglingar! Även för säsongen 2014 lockar vi därför med ett lotteri med fina vinster. Vid säsongens avslutande rankingsegling, d v s 27-28 september i Västervik dras vinnarna i lotteriet. Medlemskapet i förbundet ger dig en exklusiv rätt att delta i  lotteriet.

Lotteriet

Som medlem får du en lott för varje rankingsegling du deltagit i under 2014. Du som varit med på alla fem rankingseglingar har således fem lotter. Dragning i lotteriet sker i direkt anslutning till prisutdelningen vid den sista rankingseglingen. Endast de medlemmar som deltar i den sista rankingseglingen är med i dragningen, med undantaget att deltagare i VM också är med trots att de ej är närvarande. Du kan bara vinna en vinst i lotteriet.

Vinster

Första vinst: Ett komplett segelställ från Doyle

Andra vinst: Ett storsegel från Bengt Johanson sails

Tredje vinst: Ett kapell från Charger Composites

Årets Ranking

Årets rankingseglingar kommer att gå i ”små ” vatten på de flesta platserna. Vi börjar med träning och rank 1 i Tanum i Bohuslän 22-25 maj. Vi kan bo bra på TanumStrand med SPA och äta gott. Om träningen kan Du snart läsa om på vår hemsida. Vi skall lägga in lite regler vid start och målgång. Las Palmasgänget hade lite olika tolkningar av dessa regler. Hans P Sylvan pappa till 49er seglaren blir arrangör av rankingracen . Sjösättningen i Grebbestad blir lite besvärlig och förflyttning av båtarna till flytbryggorna vid hotellet också, men sen har vi nära till allt. Förbundet har gjort avtal om boende och mat som framgår av inbjudan och NOR. Tyvärr krockar denna rank med Norges program detta år.

Nästa rank 2 går i kända vatten i Gävle 14-15 juni. I Gävle kommer vi att segla om Nordiska Mästerskapet också. Därefter blir det ett uppehåll innan vi möts på Rasta 9-10 augusti. Många har säkert seglat på Rasta men kanske inte 2.4. Stockholms segelsällskap är arrangör och det kanske samtidigt blir ett DM.

SM går i Ljungskile 29-31 augusti där vi som vanligt kan bo på Turisthotellet eller folkhögskolans nyinredda vandrarhem. Ljungskile har nu tre lokala 2.4a ägare så trägen vinner. I Ljungskile kommer vi att ha förbundets årsmöte.

Rank 5 går inomskärs i Västervik med Hasses klubb som arrangör. Vi kommer segla mitt inne i hamnen och bo på Stadshotellet. Berndt kommer att lotsa oss rätt där. Lotteriets dragning kommer att ske i Västervik. Regler för lotteriet och priser kan du läsa om på vår hemsida.

Du kan snart anmäla Dig till alla dessa seglingar på vår hemsida och läsa inbjudan och Notice of Race.

Vi hoppas på en bra 2.4a säsong.

Rapport från mätkursen i Nederländska Enkhuizen,

Hej

Jag (Henrik Johnsson) blev av Svenska 2.4mR Förbundet skickad på en mätkurs i Nederländerna för att lära mig att mäta 2.4mR och 2.4NOD.

Det var första gången som man samlades internationellt för att gemensamt lära sig att mäta 2.4mR och 2.4NOD på ett likvärdigt sätt, det var deltagare från Sverige, Norge, Finland, Tyskland, Nederländerna, England, Irland, Italien och USA och kursledare var Håkan Kellner och Harald Rolfsnes som representerade Internationella tekniska kommittén, dom hade också bisittaren Stellan Berlin som kom med bra inlägg lite här och var.

Bow Rule

Första dagen handlade om hur man mäter 2.4mR. Det började med en presentation av alla deltagare och arrangörer så att vi fick lära känna varandra lite bättre. Sedan en snabb genomgång av historien bakom mätregeln och hur den fungerar. När detta var klart började vi att mäta på de två 2.4mR som fanns tillgängliga, det blev många diskussioner om hur man mäter på ett effektivt och korrekt sätt. Det ingick också tanktest för att ta reda på den exakta vikten för den korrekta vattenlinjelängden, på den aktuella båten blev det 254,8 kg vilket får ses som en alldeles normal vikt för en Norlin MK3.

På kvällen var det ett gemensamt restaurangbesök med god mat och många diskussioner om 2.4-segling.

Andra dagen mätte vi 2.4NOD, One Design. Det var mallar och mätjiggar över allt och många tyckte att det var lättare än dom trott att mäta OD. Eftersom vi var i lite tidsnöd för diverse flyg så mätte vi inte riggen, men det gjorde inget eftersom det inte finns så mycket unikt 2.4 relaterat vid riggmätning.

Jag tycker att kursen var mycket positiv och bra då jag fick lära mig en del nytt samt få tips om mäthjälpmedel från deltagare och kursledare, detta uppskattades av deltagarna. Det var också lärorikt att få träffa andra mätmän och höra på deras erfarenheter och skvaller.

Jag vill tacka våra kursledare och Internationella Tekniska kommittén för ett utmärkt arbete och en trevlig kurs.

Henrik Johnsson

 

Prenumereration på nyheter

Hej

Nu har det kommit en ny funktion till sidan så att man kan prenumerera på ett nyhetsbrev som kommer med e-mail när det kommer ett nytt inlägg på sidan. Jag hoppas att det kommer att fungera och att det kan hjälpa er att hålla er uppdaterade om den svenska 2.4mR seglingen.

För att skapa en prenumeration så tryck på knappen “Nyhetsbrev” längst upp till höger på sidan och skriv in er mail adress.

Henrik

Nya bilder i fotoalbumet.

Magnus Odin från Halmstad blev så inspirerad av 2.4mR segling att han köpte SWE 406 hösten 2012. Han har tagit flera fina bilder som nu ligger i fotoalbumet.

Tack för alla fina bilder.

Henrik