Mästarnas Mästare 2018 – så gick det för 2.4mR seglarna

Mästarnas mästarer är alltid ett väldigt trevligt event. Extra trevligt denna gång att 2.4mR seglare var välrepresenterade. Fia hade fått ett wild card, Erik Wahlberg som gjorde snyggt gästspel på VM var med som representant för RS Tera och så jag själv som ”riktig” 2.4mR representant.

De extremt korta seglingarna avgjordes i J/70 klassen. En J/70 är en kölbåt men ur tvåfyraseglarens perspektiv är den mycket mer än jolle och den beter sig i de flesta avseenden som en sådan. Det finns ingen massa att ”blya” sig med. Den stannar därför direkt. Köl och roder profiler är väldigt korta, så båten driver mycket i sida så snart man inte har fart. Den är dessutom större och går fortare så mina instinktiva bedömningar av tid och fart funkar sådär, då jag seglat för lite annat senaste åren.

Korta banor och halvvinds starter gör att det lite chansartat och man ska ha tillfälligheterna på sin sida för att nå framgång. Avståndet mellan kryss och länsmärke var ca 350 meter. Med starten eller ett rundningsmärke på mitten förstår ni själva. Med det sagt, så är det ingen tvekan om att vissa besättningar hanterar förhållandena bättre än andra.

Niklas Edler med besättning som vunnit flera gånger seglar väldigt säkert. I ett race låg han sist efter starten men på första undanvinden fastnade de båtar som seglade utan gennaker i ett vindhål. Sedan fick han hjälp av att båtarna framför krockade med mastbrott som resultat. Därmed var det bäddat för en topplacering. I ett senare läge ledda han komfortabelt men missbedömde ett tajt möte, krockade och blev sist…

Tvåfyraseglarna seglade stabilt första dagen och positionerade sig hyggligt för att gå vidare till semifinaler. Vi hade 10, 10 och 11 poäng efter första dagen. När det var en segling kvar såg det fortfarande lovande ut. Jag låg då på 11:e plats med 13 poäng och Erik strax efter med samma poäng, Fia låg precis under gränsen med 16 poäng.

Sen tog turen slut. Jag som tidigare startat extremt bra gjorde nu en mindre bra start och när vi slog krockade vi med domarbåten. En bra första kryss och en ok läns gav oss möjlighet att runda som 3:a. När jag skulle klämma mig in mellan båten som tagit innerplatsen och märket visade det sig att peket fortfarande var ute, något jag missat. Så mycket plats fanns inte och de stackars Optimist-killarna som tidigare blivit spetsade av Niklas Edler hamnade återigen på spettet.

Erik gjorde också en dålig segling och Fias 3:dje placering lämnade henne precis utanför semifinalen.

Ser ingen annan råd än att träna mer… Seglingsformatet skulle funka utmärkt även för 2.4mR och kunde vara ett bra sätt att marknadsföra båten. En annan aktivitet som kunde vara kul är lagkappsegling som de ägnar sig åt i Finland.

Tack för support!
Stellan, SWE 379

Fia har fått wildcard till Mästarnas Mästare

Nu i  helgen representeras 2.4mR av två seglare i Mästarnas Mästare, det är Fia som fått ett wildcard och Stellan. Vi får önska dom lycka till i helgens tävlingar. För att följa seglingarna så klicka på länkarna nedan.
Nedanstående är Fias presentation av sin besättning.

Hej!

Jag kom in som wild card eftersom para-seglingen inte har SM ännu men jag vann ParaNM.
Mitt team består av (mig), Robert Casselbrandt (ordförande på gkss, och har tävlat i match racing och star båt bla.), Patrik Sturesson (min fd. Tränare när jag var 9-11 år, seglat match racing och vunnit en massa som rorsman samt vunnit MM för 2 år sedan), och Erik Larsson (också min fd. Tränare när jag var 9-11 år, seglat med Sturessons team där de vann MM).

Helt enkelt, Watch out Stellan 😉

Nä men denna helg ska jag ha superkul och segla med ett team så jag äntligen kan snacka ute på vattnet igen 😀 och lära mig en massa

Fia


Följ seglingarna under helgen.

På plats: Marstrand utanför Hedvigsholmen
Livesändningar:
https://hamnenplay.solidtango.com/live/mastarnas-mastare-2018
SAP Sailing Analytics:
http://www.svensksegling.se/SSFtavlingar/mastarnasmastare/sap

Mästarnas Mästare

Träning inför Mästarnas Mästare 12-14 oktober

Alla SM-vinnare bjuds in till Svenska Seglarförbundets tävling Mästarnas Mästare (MM) som i år arrangeras i Marstrand 12-14 oktober. Några ”Wild Cards” burkar det också vara, vilket innebär att t.ex. landslagsseglare blir bjudna att vara med trots att de inte vunnit SM. Det ger tävlingen extra stjärnglans. Det är J/70 som används för arrangemanget sedan några år och normal besättning är 4 eller 5 personer.

I förbundets anmälningsfunktion anmäler jag alltid Nalle som besättning men för MM har jag toppat med 2 kollegor från North Sails, Martin Angsell och Tore Lewander samt Fredrik Brötell som seglat både 6:a och CB 66 med mig tidigare. Vi har förberett oss genom att hyra båtar så vi kunnat träna 2 kvällar och gångna helgen deltog vi i KSSS Oktoberpokalen. Det är kul att omväxla med en ny båt men det tar tid att vänja sig vid en båt som är så olik en Tvåfyra. Den svänger annorlunda, stannar snabbt och driver i sidled, så fort farten går ner. Vinklarna på länsen är tidvis sämre än på kryssen.

Sista kvällsträningen i lättvind gick riktigt bra men på Oktoberpokalen blåste det betydligt mer.
19 båtar deltog och första seglingarna var lite knackiga men trenden var positiv de första  5 seglingarna med placering 12, 11, 5, 4, 2. Inför sista var vi tvungna att spika för att fortsätta förbättringen men det blev bara en 5:e plats. Totalt en 6:e plats och på söndagen var vi faktiskt näst bästa båt. En finsk besättning tog alla spikarna på söndag, dålig stil!

Det finns mycket kvar att lära för mig, besättningen är proffs, och ytterligare lite träning hinner jag som gast på Patrik Forsgrens båt. Håll tummarna för att det räcker till ett riktigt bra resultat!

Tore är för övrigt den som förvandlar mina idéer till världens bästa 2.4mR segel!

Stellan, SWE 379