Vår nya 2.4mR seglare Sture Åqvist har skrivit om SM

Jag har fått i uppdrag att berätta om hur en gammal nybörjare upplevde SM-seglingarna i Karlstad.

Jag måste börja med det som gjorde ett stort intryck på mig.
det var mottagandet hos Karlstad SS.
Jag hade i förväg funderat över hur det skulle gå, om min båt kunde få ligga längs med en brygga så att jag kunde ta mig ombord på båten. Det skulle ju vara över 30 startande båtar att ta hand om. Jag fick uppleva en otrolig hjälpsamhet. Båten sattes i sjön och transporterades till en handikappbrygga och sedan fanns den bara där att kliva ombord på. Som jag tidigare sagt är det fantastiskt att människor ställer upp och tar på sig så många arbetsuppgifter som det krävs för att anordna en sådan här segeltävling. Gummibåtar och andra motorbåtar som bogserar och övervakar, arbete med organisation, servering och disk och mycket annat som krävs. Detta möjliggjorde en fantastisk seglingsupplevelse för mig och många andra. Vad kan man framföra annat än ett varmt tack till Karlstads SS, alla arrangörer inklusive alla dem som jobbade med det här projektet och även dem från förbundet som arbetade med detta.

Beträffande seglingarna.
Jag hade bara hunnit segla två gånger tidigare i min båt och heller inte tidigare använt de segel som jag nu seglade med eller seglat med den typ av bana som nu användes. Det är klart att jag gjorde en massa fel. Å andra sidan var det ett snabbt och bra sätt att få jämföra med andra båtar. Resultatet för min del var blygsamt men det var våldsamt roligt. Någon sa att det var som att köra go-cart på sjön. Det ligger något i det. Jag hade i förväg inte trott att jag skulle orka med 4 seglingar på en dag eftersom jag hunnit bli drygt 76 år. Men det gick bra. Kanske beroende på att vädret var lätt. Det passade mig bra. Trots att jag jobbat mycket med båten så upptäckte jag att det finns en hel del att ändra på. Därför var bra för mig med lätt väder första gången. Jag imponerades av flera seglares fina seglingsmeriter. Roligt att möta så många duktiga medtävlare i en, som jag förstod det, vass klass.
Sammanfattningsvis tycker jag att det är väldigt fint att de som är handikappade på något sätt och de som inte är det kan tävla tillsammans i en så pass krävande båt som man nog ändå måste säga att 2:4:an är. Det ger en väldigt fin anda åt förbundet och åt seglingarna. Jag är tacksam för seglingarna och dessutom för alla fina människor som jag mött. Det är en bonus.

Vilken upplevelse.

Sture i SWE 452

Snart är det dags för VM

Om lite mer än en vecka så är det dags för VM i Poole, England.

Jag hoppas att alla har ordning på sina båtar så att vi kan visa vilken nation som har dom bästa 2.4mR seglarna. Själv har jag tyvärr jobbat i Norrköping så jag har inte haft tid att pilla på båten. Men det finns alltid annat att optimera, jag har lagt en förmögenhet av mina surt förvärvade pengar på att optimera luftflödet över huvudet. (gick till frisören) Detta hoppas jag ger mig en fördel på kryssen. Jag ska också kolla några snören så att dom inte är slitna. Lecke har bytt en trasig hakplåt i masten. (Förstärkningen vid vantinfästningen).

På VM sidan finns den senaste informationen om VM http://www.kbsuk.com/24m/worlds2013/index.asp.

Henrik

PS Jag kan också skvallra om att Stellan har nu mätt sin båt SWE 379 som OD, den gick igenom mätningen utan problem.

 

Stellan Berlin vann SM i Karlstad

Ett stort grattis till Stellan Berlin som vann SM i Karlstad, på andra plats kom Lecke och Hasse på tredjeplatsen. Emil kom fyra så han får skriva regattareferatet.

Karlstads Segelsällskap gjorde ett gott arbete och lyckades med konststycket att genomföra alla seglingar trots ibland mycket dåliga vindar. Till det bjöds vi på mat varje kväll i deras fina klubbhus. Ett stort tack till alla som arbetade för att göra vårt SM så trevligt, jag kommer gärna tillbaka.

Jag vill också säga att undertecknad vann det viktiga kranracet med bred marginal….

För den som vill se fina bilder från SM se på nedanstående länk. Om någon är intresserad att få bilderna in stort format maila då till sigurd@fotofaktoriet.se.

Bildgalleri

Resultat och refera

Henrik

Försäkringar inför VM

Försäkringar är alltid ett konstigt kapitel.

Jag pratade med Svenska Sjö idag angående tredjepartsförsäkring, på VM krävs det en tredjeparts del på 2000000 £, Svenska Sjö höjde sin tredjeparts från 5 miljoner till 30 miljoner i våras. Det som är viktigt att veta är att den endast gäller innanför Norden. Alltså samma område som ordinarie båtförsäkring. Tänk på att ordenarie båtförsäkring inte gäller utanför Norden.

För att få utnyttja sin försäkring måste man utöka seglationsområdet på försäkringen så att den gäller utanför Norden. Detta kostade för mig 500 kr.

Det är också viktigt att begära ett intyg på tredjepartsförsäkringen så man kan visa upp den vid registreringen i Poole, eftersom det inte står något om detta i försäkringsvilkoren.

Detta gäller Svenska Sjö så kolla er egen försäkring.

Lycka till

Henrik

SM börjar på fredag.

På fredag drar vårt SM igång i Karlstad, men glöm inte Tune Up racet på torsdag eftermiddag.

Om det är några som vill göra sjunktest på sina båtar kommer Henrik att vara där på torsdag förmiddag och hjälpa till med det.

OBS! Glöm inte att det är årsmöte på torsdag klockan 20:00

Henrik