God jul önskar Svenska 2.4mR Förbundet

Jag vill önska alla 2.4mR seglare och alla andra intresserade en god jul. Hoppas att ni får några spännande mjuka paket under granen i år, kanske en fock eller storsegel. Eller varför inte ett par nya seglarhanskar, annars är mjuka paket inte så spännande.

tomte 1

Hälsningar
Henrik

Information från Seglarförbundet om tävlingslicens

Här kommer lite information om den nyligen införda tävlingslicensen samt avgiften på deltagandet i kappsegling

Originaltext från Svenska Seglarförbundet

Nya avgifter stärker svensk seglings framtid

2015-12-09 15:59

Inför kappseglingssäsongen 2016 införs två nya avgifter för arrangörsklubbar och deltagare, en tävlingsavgift och en tävlingslicens. Dessa kommer att bidra till att svensk segling tryggas och kan fortsätta utvecklas.

I samband med SeglarTräffen i Skövde, 21 – 22 november, hölls även en extra Seglardag, vilket är svensk seglings årsmöte. Där fattades beslut om att införa en tävlingsavgift för arrangörer införa en tävlingslicens för kappseglare. I detalj innebär dessa följande:

Tävlingsavgift
En avgift kommer att tas ut av arrangörer av tävlingar på regional, nationell och internationell nivå. Den kommer att vara 10 % av anmälningsavgiften per besättning, men det finns ett maxtak på 100 kr. Till en början kommer arrangörsklubben att skicka in resultatlistan till Svenska Seglarförbundet efter genomförd tävling och utifrån denna faktureras klubben. Fortsätt läsa Information från Seglarförbundet om tävlingslicens

2.4mR Förbundet bidrag till Fia

När förbundet fick reda på att det fanns en seglare som ville satsa på att försöka ta sig till Paralympiska spelen i Rio 2016 så kom någon på att förbundet skulle ge ett bidrag. Så styrelsen beslutade att ge 5000 kronor till Fias satsning.

Så från Svenska 2.4mR Förbundet och dess medlemmar så vill vi önska Fia lycka till med sin fortsatta satsning.

Om någon vill göra ett bidrag så klicka på länken nedan
http://www.skotahem.se/fia/

Länk till en intervju i P4 Göteborg

Fia seglade hem en nationsplats för Sverige till Rio

Svenska 2.4mR Förbundet vill gratulera Fia till en mycket bra start i din 2.4mR karriär.  Och hoppas nu att vi kommer att få träffa dig på vårat träningsläger och rankingregattor i sommar.

Text från Skota Hem

Grattis Fia till ett oerhört väl genomfört mästerskap!

Natten till idag (torsdag) ca klockan 04.30, svensk tid stod det klart att Fia Fjelddahl, 16 år från Lerum, med god marginal, seglat hem en nationsplats för Sverige till Paralympics 2016. Att efter bara veckor i båten klara av den bedriften tyder på en enorm styrka, både seglingstekniskt och mentalt. Imponerande.

Stabil segling utan större misstag har lett Fia till det första målet på resan mot Paralympics. I varje enskilt race har hon följt den plan hon gjort upp. Kämpat med att komma iväg bra i starterna och stundtals frustrerats över att motståndarna ”bufflats” i rundningar och inte brytt sig om protester. Men små irritationsmoment till trots, så har hon med stöd av sin coach Sara Sandberg kvalat Sverige till Rio 2016.

Det gör att man blir väldigt nyfiken på vad hon skulle kunna åstadkomma om hon blir utvald att få representera Sverige i Rio 7-16 september 2016, då med över tio månaders träning i båten.

Fia har trivts bra i Australien men nu reser hon hem till familjen i Lerum och firar med ett matteprov i skolan som hon försökt förbereda sig för under resan. Utöver att segla VM hade Fia en sak hon ville se när hon var i Australien, nämligen ett näbbdjur. Något sådant lyckades hon inte hitta så det får väl bli en resa till framöver!

Återigen STORT GRATTIS FIA!

Vännerna på Skota Hem

Fia i Australien

Nedan är en intervju med Fia, hon ligger för närvarande på plats 16 i det 48 båtar stora fältet. Det är väldigt bra med tanke på att hon har seglat 2.4mR i bara någon månad. Hoppas vi får träffa henne på våra rankingseglingar i vår.

Intervju

Vi önskar henne lycka till på sista dagens seglingar.

Henrik

Seglardagen 2015 beslutade om tävlingslicens

SeglarTräffen som Svenska Seglarförbundet arrangerar är ett diskussionsdag för alla som gillar segling.  I år så genomfördes den i Skövde och Mats Millbourn deltog för 2.4mR Förbundets räkning. För den som är intresserad kan läsa dokumenten från seminarierna via länken nedan.

http://iof3.idrottonline.se/SvenskaSeglarforbundet/Forklubbar/SeglarTraffen/2015/

Det genomfördes också ett extra årsmöte för Seglarförbundet, men jag har tyvärr inte hittat något protokoll. Det beslutades om organisationsförändringar och nya avgifter.
Det finns på Stockholms Seglarförbunds hemsida ett referat från mötet, dock har det i referatet smugit sig in ett fel, avgift till Seglarförbundet är 10% av startavgift dock max 100kr .
Det som blev bestämt är att det ska införas en tävlingslicens för dom som seglar SM och nationella tävlingar med krav på regelprov (gäller sedan för 4 år). Seglare från andra länder behöver ingen tävlingslicens. För oss betyder det att alla 2.4mR seglare måste skaffa sig denna licens inför 2016. Hur det görs vet jag inte. Samt att arrangörsklubben blir “beskattade” på 10 % av anmälningsavgiften dock max 100 kr/deltagare.

Jag är lite splittrad i frågan om tävlingslicens, det underlättar inte för nyrekrytering eftersom det är ytterligare ett hinder för att prova på. Det jag däremot kan tycka är positivt är regelprovet som gör att alla på kappseglingsbanan i alla fall har grundläggande regelkunnande. Men det skapar hinder att prova på vid kappsegling och det är inte bra.

606 Förbundet har skrivit lite tänkvärt om detta.

Henrik