Classic

Classic kategorin har tillkommit för att bredda vår klass. Det finns ett stort antal äldre “Två-fyror” som inte längre seglas aktivt. Genom att uppmuntra och premiera segling i dessa lite bedagade skönheter vill vi göra “Två-fyran” tillgänglig för fler. Efter introduktionen av Classic kategorin har de “gamla” båtarna nu börjat återvända till klubbarna, regattorna och 2,4mR förbundets rullor. Eftersom de inte anses helt gångbara i toppstriden på regattorna är priserna betydligt lägre än för de moderna båtarna. De är därför utmärkta som “instegs båtar” i klassen, eller ett bra lågbudget alternativ för de som inte vill lägga hela lönen på en segelbåt som är 4,2 x 0,8 meter. Svenska 2,4mR förbundet har Classic regeln på prov för utvärdering.

För närvarande finns den största Classic flottiljen i Långedrag, den bestod per den 1/1 2003 av 13 båtar varav 5 är av typen Södergren mk III, 6 av typ Norlin mk II. På Göteborgs seglarnas hemsida finns en till salu avd. med enbart Classic båtar.
I Sundsvall finns ett glatt Classic gäng på 10 båtar.

Våra erfarenheter hittills på västkusten är att differensen i fart potential gentemot de moderna båtarna är mindre än förväntat. Lägger man lika mycket tid och energi på dels sin båt, dels på timmar i båten som de bästa seglarna i klassen finns det indikationer på att man mycket väl kan placera sig i topp totalt. Skulle man dessutom ge sig på att optimera sin gamla Norlin mk II:a eller Södergren III:a utan hänsyn till Classic begränsningen av RM är det fullt realistiskt att tänka sig att vinna SM i en 80-tals båt.

Upp