Har du en rörelsenedsättning?

Tvåfyrasegling, liggande skytte och schack är de tre idrottsgrenar där idrottare med rörelsenedsättning kan träna och tävla på samma villkor som andra utövare. Bland VM-medaljörerna finns flera personer med funktionsnedsättningar. En av dessa är Sveriges Carl-Gustav ”Gussa” Fresk, rullstolsburen, som vid VM i Danmark 1995 vann guld i konkurrens med ett 70-tal seglare från hela världen. Imponerande!

2.4:an är en utmärkt båt för seglare som har någon form av rörelsenedsättning. Båten kan styras antingen med fot- eller handstyrning. Väl på plats i båten behöver seglaren inte flytta sig. Det finns många möjligheter att anpassa tvåfyran för att passa varje seglares fysiska förutsättningar. För seglare med nedsatt handfunktion/styrka kan det vara lämpligt med en självslående fock och extra utväxlingar på skot. Den som behöver får till och med installera elvinchar.

Klassens ambition är att hitta och motivera fler seglare med rörelsenedsättning att delta i seglingens underbara värld.

Hos KSSS i Saltsjöbaden bedriver stiftelsen Skota Hem en spetsverksamhet inriktad på seglare med funktionsnedsättningar. Stiftelsen förfogar över sju kappseglingsdugliga 2.4 mR. Som introduktion till kappsegling och möjlighet till vidareutveckling bedriver Skota Hem ett kappseglingsläger i Saltsjöbaden under sommaren. Det bedrivs även regelbunden träning under ledning av professionella tränare. Möjlighet att få stöttning i samband med deltagande i regattor både i Sverige och runt om i världen finns för den som så önskar, både för den med egen båt och den som vill hyra av Skota Hem.

Upp